Suma uriașă cu care se vinde o pereche de șosete pe baterii, care încălzește picioarele 8h
Tehnologia a ajuns şi pe pârtie: căşti de schi sau snowboard cu bluetooth şi sistem GPS, ochelari anti-ceață şi bocanci cu încălzire automată.
Toate îi fac pe iubitorii sporturilor de iarnă să se simtă în siguranță. Oamenii investesc mii de lei în echipamente moderne, care îi ajută să fie localizaţi imediat în cazul în care se accidentează ori sunt surprinşi de o avalanşă.
Căştile care acoperă şi protejează tot capul sunt foarte apreciate. Ele pot fi conectate prin bluetooth la mobil, şi astfel cei care coboară cu ele pe pârtie pot vorbi sau asculta muzică, fără să mai scoată telefonul din buzunar.
Istvan Gocza, schior: „Sună direct în ureche, vine un cablu din spate jack în jack. Doar apăs un buton și poc am început să vorbesc sau e şi finală în care doar apăs urechea."
Aceste căşti, care pornesc de la 1.100 de lei, au încorporat un sistem de localizare în caz de avalanşă.
Vasile Baciu, reprezentant magazin: „Casca are un liner interior cu tehnologia tron, care reduce impactul cu 30 la sută în cazul unei căzături și tehnologia recoo, un sistem redetectare în caz de avalanșă."
Dacă este vreme rea, sunt recomandaţi ochelarii cu vedere periferică şi anti-ceață. 1.200 de lei costă o pereche.
Altfel coborâm pe pârtie, când în picioare avem şosete şi ghete cu încălzire. Şosetele au baterii, ţin căldură între 4 şi 8 ore pe zi şi costă o mie de lei, la fel ca bocancii.
Căzăturile devin o nimica toată atunci când purtam pantaloni cu spumă specială, care ne ajută să nu mai simţim impactul cu solul.
Turist: „Am niște pantaloni, în caz că mă duc pe fund nu simți nimic. E spumă care se întărește la impact și chiar e bună. Erau reduși la 250-300 lei, dar merită."
Tot pentru a scăpa de dureri şi amorţeli la degete şi picioare, clăparii pot fi făcuţi la comandă. Mai ales ca cei nepotriviţi pot strânge pielea şi afectează circulaţia periferică. Cei care vor modele făcute special pentru picioarele lor, plătesc între 2.400 şi 3.100 de lei, dar uita de orice disconfort.
John Bărbuț, reprezentantul atelierului: „Reducem punctele de presiune, cele care duc la durere. Spuma asta face. Dacă până acum aveam puncte de presiune pe glezne, monturi, în momentul de faţă cu injecția de spumă nu mai există aceste puncte. Bocancul se mulează complet pe picior."
Practicanţii de free-ride, adică cei care schiază în afara pistelor, îşi pot lua cu câteva sute de euro un rucsac special, cu airbag. În cazul în care vine avalanşa peste ei, trag de o manetă şi automat se umflă un balon, care îi ţine deasupra zăpezii.
Există şi un aparat care arată ca un telefon şi cu care schiorii pot transmite locul în care sunt, în caz de avalanşă. Fiecare salvamontist are, la rândul lui, un astfel de aparat care primeşte datele de localizare. Astfel pot fi găsiţi mai uşor cei aflaţi în pericol în munţi.
Cătălin Petrescu: „Pe ecran îți arată date referitoare la distanță și direcţia în care trebuie să cauți. Este și o atenționare sonoră care îți confirmă că te apropii sau te depărtezi, cu cât bipăitul e mai intens cu atât ești mai aproape de victimă."
Acest aparat costă 300 de euro.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!