Tehnologia care le permite oamenilor paralizați să meargă din nou
Un dispozitiv implantat în coloană a ajutat trei oameni paralizaţi de ani de zile să se ridice pe propriile picioare şi chiar să meargă cu ajutorul unui cadru.
Nu e vorba de un leac, căci pacienţii sunt în continuare paralizaţi, ci de o soluţie pentru a le spori mobilitatea. Chiar şi aşa, e o speranţă pentru cei condamnaţi să-şi trăiască viaţa într-un scaun cu rotile.
Kelly Thomas a copilărit la o fermă şi a fost o călăreaţă iscusită până la 19 ani, când a suferit un accident de maşină.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Kelly Thomas: "Mi-am rupt gâtul la C1 şi C7 şi m-am ales cu leziuni ale măduvei spinării."
A rămas paralizată de la piept în jos şi medicii i-au spus că nu va mai merge niciodată. Dar la trei ani de la accident, în luna februarie a acestui an, Kelly a contrazis toate aşteptările.
Kelly a luat parte la un studiu clinic desfăşurat la Universitatea Louisville, în cadrul căruia i s-a implantat în coloană un mic dispozitiv acţionat cu telecomandă. Aparatul trimite impulsuri electrice prin măduva spinării, imitându-le pe cele trimise în mod normal de creier.
Kelly a continuat să facă progrese în lunile care au trecut de la începutul experimentului şi acum reuşeşte să meargă aproape peste tot, folosind un cadru de mers.
Kelly Thomas: "Pot să merg la bibliotecă, la o cină cu prietenii. Asta mă face să mă simt din nou normală."
În paralel, un experiment similar a fost desfăşurat şi la clinica Mayo, ajutându-l pe un voluntar să meargă. Deocamdată însă, fiecare pas e un efort uriaş, atât fizic, cât şi de voinţă.
Dr. Charla Fischer, cercetător la Universitatea New York: "Rezultatele studiului sunt îmbucurătoare, deşi trebuie să aşteptăm să vedem încotro duc. Dar cred că le dă speranţă unor pacienţi cu leziuni ale măduvei spinării."
Totuşi, implantul nu funcţionează la toţi pacienţii. În total, cinci persoane au primit implantul în cadrul a două studii separate, dar două dintre ele nu au reuşit să meargă, iar cercetătorii nu ştiu încă de ce.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!