Suma neașteptată cu care s-a vândut tabloul pictat de un robot cu inteligență artificială


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 26 Octombrie 2018 09:42
Categorie: iLikeIT

O lucrare de artă creată de un computer cu inteligenţă artificială a fost scoasă la licitaţie pentru prima oară.

Şi a fost un succes răsunător, dacă avem în vedere că suma finală a fost de 40 de ori mai mare decât estimările iniţiale. Este vorba de un portret vândut la New York cu 430.000 de dolari.

„Portretul lui Edmond Bellamy" fusese estimat la cel mult 10.000 de dolari şi nimeni nu ştia cum va reacţiona publicul. Şi asta pentru că, aşa cum arată ecuaţia ce ţine loc de semnătură, acesta nu e făcut de un artist, ci de un program cu inteligenţă artificială. Ideea de a pune inteligenţa artificială în slujba artei aparţine unei trupe de francezi numită Obvious.

„Am văzut că algoritmii erau capabili să creeze imagini noi şi am fost uimţi de potenţialul lor."

Portretul vândul la licitaţie a fost realizat cu cerneală şi pânză, iar algoritmul cu inteligenţă artificială a avut la dispoziţie o bază de date de 15.000 de portrete pictate între secolele al XIV-lea și al XX-lea. Studiindu-le, a învăţat practic să facă un portret.

„Cred că îşi are propriul loc în lumea artistică, pentru că încearcă să copieze ce ar face orice artist: încercă să creeze pe baza a ceea ce ştie."

Tabloul vândut e unul dintr-o serie de 11 portrete create de algoritmul francezilor. Scopul lor a fost să demonstreze că inteligenţa artificială poate mai mult decât să conducă maşini autonome sau să transforme industria: poate fi creativă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!