SoundCloud va plăti artiștii în funcție de ascultările individuale ale abonaților

Dată publicare: 02-03-2021 16:11
Dată actualizare: 02-03-2021 16:45


Soundcloud

Platforma muzicală SoundCloud, care permite artiştilor să îşi prezente compoziţiile în faţa ascultătorilor din lumea întreagă, a anunţat marţi că va lansa începând din luna aprilie un nou sistem de remunerare a artiştilor.

Acest sistem reprezintă o premieră mondială în industria platformelor de streaming, deoarece banii abonaților se vor duce doar către artiștii pe care aceștia îi ascultă, France 24.

În prezent, platformele de streaming muzicale, precum Spotify, Apple şi Deezer, funcționează astfel: artiștii cu cele mai multe ascultări primesc cei mai mulți bani care sunt strânși din abonamentele clienților.

Mulți muzicieni și spun că acest sistem este extrem de nedrept, pentru că oferă o ”felie uriașă de plăcintă” unor mega-vedete precum Drake sau Metallica, lăsând aproape nimic pentru alți muzicieni.

Cunoscut sub numele de "market centric" (procent din ascultările totale), acest sistem, criticat de către artişti, se opune modelului teoretic "user centric", care s-ar baza pe ascultările individuale ale abonaţilor. În mod concret, primul sistem favorizează marile staruri precum Drake şi Ariana Grande, în detrimentul artiştilor mai puţin cunoscuţi.

Acest sistem va fi modificat de platforma germană SoundCloud, care, începând din 1 aprilie, va inaugura pentru artiştii care îşi valorifică creaţiile folosind serviciile SoundCloud Premier, Repost by SoundCloud şi Repost Select un sistem ce leagă remunerarea lor de ascultările operate de fanii acestora.

"Este o cerere care datează de mai mulţi ani în această industrie. Suntem bucuroşi că suntem primii care vor implementa această inovaţie pentru a îi susţine pe artişti", a declarat Michael Weissman, directorul general al SoundCloud, potrivit Agerpres.

În total, "aproape 100.000 de artişti independenţi" din lume vor fi vizaţi de această modificare.

Este vorba despre un sistem "mai just" şi "echitabil", potrivit reprezentanţilor platformei germane, şi care ar trebui, în sfârşit, să favorizeze apariţia unei mai mari diversităţi muzicale. Potrivit estimărilor, artiştii francezi ar trebui să fie marii beneficiari ai acestei schimbări: suma totală care le va fi plătită va creşte, la nivel colectiv, cu aproape 25%.

Un studiu realizat de Centre National de la Musique (CNM) din Franţa, publicat la sfârşitul lunii ianuarie, estima că modificarea sistemului de plăţi al platformelor muzicale, trecând de la redevenţe comune la remunerare în funcţie de ascultările dedicate fiecărui artist, ar avea un impact mic asupra remunerării muzicienilor care sunt marginalizaţi în prezent şi ar avea ca efect principal doar o stabilizare "a mijlocului clasamentului".

Studiul, realizat de cabinetul Deloitte, nu a inclus însă platforma SoundCloud, ci doar Spotify şi Deezer.

Înfiinţată în 2007, platforma SoundCloud deţine în prezent un catalog alcătuit din 250 de milioane de piese muzicale, create de 30 de milioane de artişti şi care sunt ascultate în 190 de ţări.

Sursa: Agerpres, France24