România a cumpărat pe perioada pandemiei cele mai multe laptopuri dintre țările europene

Ultima actualizare: 27-10-2020 20:54

Cum pandemia a accelerat digitalizarea, România a cumpărat în perioada pandemiei cele mai multe laptopuri dintre țările europene.

Instituții publice, școli sau firme private au nevoie de ele pentru activitatea online. Potrivit datelor Eurostat, în primele șapte luni, țara noastră a înregistrat o creștere cu aproape 40 la sută a importului de laptopuri față de aceeași perioadă a anului trecut.

Criza sanitară a schimbat priorităţile. Pentru munca de la distanţă sau pentru studii, cei mai mulţi s-au gândit că cea mai importantă achiziţie este un laptop performant. Acest trend este confirmat şi de datele oferite de Eurostat care a arătat că suntem fruntaşi la importul de laptopuri.

Şcolile private sunt printre primele instituţii care s-au grăbit să facă noi achiziţii. De pildă, la o şcoală privată din Cluj-Napoca s-au cumpărat echipamente IT de peste 100 mii lei.

Ramona Zoltan, director de școală privată: "Am ales să folosim anumite deviceuri în aşa fel încât să le putem gestiona de la distanţă, iar profesorii să poată să controleze şi să monitorizeze foarte uşor ceea ce copiii lucrează cu ajutorul produselor".

Iar firmele IT au avut grijă să cumpere echipamente performante care să asigure securitatea, dar şi calitea muncii de acasă.

Claudia Indreica, director general al unei companii de recrutare: "Cei care activează în companiile software-uri, nici ei nu erau atât de pregătiţi pentru o asemenea viteză, deci nici produsele lor nu erau atât de actualizate".

La o şcoală de IT au fost cumpărate zeci de laptopuri pentru cursanţi.

Sincron Alin Harabagiu, asistent de proiect la o firm[ IT: "Am achiziţionat 40 de laptopui de ultimă generaţie. Va continua creşterea vânzărilor de laptopuri şi în viitor".

Comercianţii din mediul online spun că vânzările au crescut cu sută la sută faţă de anul trecut.

Robert Berza, vicepreședinte Emag: ”Credem că totul a fost împins de studiul de acasă, pentru că majoritatea laptopurilor pe care le-am vândut, dar şi tabletele, erau din zona medie de performanţă, şi la fel nu cu ecrane extrem de mari, cu diagonală între 11 şi 13 inchi".

Preţul unui laptop începe de la puţin peste 1.000 de lei şi poate ajunge până la 10.000 de lei.

Ţara din care au fost importate cele mai multe dispozitive, respectiv 90%, este China. Valoarea importurilor a fost anul acesta de peste 14 miliarde de euro, faţă de 12 miliarde în 2019.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO