Realitatea augmentată, folosită într-un maraton chirurgical. Au participat medici din 13 țări, printre care și un român
Medicina are de-acum un ajutor de nădejde: realitatea augmentată- mixtă. Aceasta presupune o îmbinare de elemente virtuale şi reale, iar rezultatele sunt spectaculoase.
Totul pleacă de la o inovaţie a companiei lui Bill Gates botezată Holo-Lens. Producătorii dispozitivului au avut curajul de a testa ochelarii în timp real în cadrul unui maraton chirurgical global. Au participat medici din 13 țări, printre care și un român care a reprezentat însă, Belgia.
Timp de 24 de ore, 15 chirurgi din 13 țări au realizat mai multe intervenții ortopedice cu ajutorul tehnologiei HoloLens 2.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Transmisiunea a fost făcută din Franța, iar procesul a fost coordonat de un profesor care, în decembrie 2017, a făcut și prima intervenție chirugicală cu ajutorul realității mixte.
Statele Unite ale Americii, India, Africa de Sud, Ucraina, Germania şi Belgia sunt doar câteva dintre țările în care s-au desfășurat cele 13 operaţii. Printre cei implicați este și un român.
Jean Florin Ciornohac este din Botoșani. A făcut Medicina, la Iași, iar în 2009, a plecat cu o bursă la Liege, în Belgia. În prezent, lucrează ca specialist într-un centru important din această țară, pe care a și reprezentat-o.
Jean Florin Ciornohac: ”A fost un moment unic în care lumea reală s-a întâlnit cu lumea virtuală a blocului operator. Avantajele sunt multiple. Poate cel mai important este faptul că asigurăm o securitate pentru pacienți, iar acest lucru este obținut prin standardizarea intervenției chirurgicale și diminuarea erorilor umane”.
Ochelarii Hololens au un sistem dual-camera, care permite filmarea pacientului în timp real, dar și reproducerea scheletului sub forma unei holograme direct în raza vizuală a utilizatorului.
Ochelarii HoloLens 2 sunt folosiți în construcții, în domeniul ospitalităţii, în design interior, retail, aviație, dar mai ales în industria auto.
Urmăriţi subiectul pe larg smb[t[ în emisiunea iLIKE IT, de la ora 10.