Realitatea augmentată, folosită într-un maraton chirurgical. Au participat medici din 13 țări, printre care și un român

Dată publicare: 05-03-2021 18:56
Dată actualizare: 05-03-2021 19:40


Medicina are de-acum un ajutor de nădejde: realitatea augmentată- mixtă. Aceasta presupune o îmbinare de elemente virtuale şi reale, iar rezultatele sunt spectaculoase.

Totul pleacă de la o inovaţie a companiei lui Bill Gates botezată Holo-Lens. Producătorii dispozitivului au avut curajul de a testa ochelarii în timp real în cadrul unui maraton chirurgical global. Au participat medici din 13 țări, printre care și un român care a reprezentat însă, Belgia.

Timp de 24 de ore, 15 chirurgi din 13 țări au realizat mai multe intervenții ortopedice cu ajutorul tehnologiei HoloLens 2.

Transmisiunea a fost făcută din Franța, iar procesul a fost coordonat de un profesor care, în decembrie 2017, a făcut și prima intervenție chirugicală cu ajutorul realității mixte.

Statele Unite ale Americii, India, Africa de Sud, Ucraina, Germania şi Belgia sunt doar câteva dintre țările în care s-au desfășurat cele 13 operaţii. Printre cei implicați este și un român.

Jean Florin Ciornohac este din Botoșani. A făcut Medicina, la Iași, iar în 2009, a plecat cu o bursă la Liege, în Belgia. În prezent, lucrează ca specialist într-un centru important din această țară, pe care a și reprezentat-o.

Jean Florin Ciornohac: ”A fost un moment unic în care lumea reală s-a întâlnit cu lumea virtuală a blocului operator. Avantajele sunt multiple. Poate cel mai important este faptul că asigurăm o securitate pentru pacienți, iar acest lucru este obținut prin standardizarea intervenției chirurgicale și diminuarea erorilor umane”.

Ochelarii Hololens au un sistem dual-camera, care permite filmarea pacientului în timp real, dar și reproducerea scheletului sub forma unei holograme direct în raza vizuală a utilizatorului.

Ochelarii HoloLens 2 sunt folosiți în construcții, în domeniul ospitalităţii, în design interior, retail, aviație, dar mai ales în industria auto.

Urmăriţi subiectul pe larg smb[t[ în emisiunea iLIKE IT, de la ora 10.