O bucată de meteorit, care s-a format acum 4,6 miliarde de ani, a fost descoperită în Sahara. Ce spun oamenii de știință
O bucată de meteorit a fost descoperită în deșertul Sahara anul trecut, care acum a fost identificată ca avându-și originea dintr-o protoplanetă, care s-a format înainte ca Pământul să existe.
Roca spațială, denumită EC 002, datează de 4,6 miliarde de ani și este formată în mare parte din roci vulcanice, ceea ce îi face pe experți să creadă că provine din scoarța unei planete, transmite Daily Mail.
Echipa de oameni de știință francezi și japonezi a stabilit că roca a fost cândva lavă lichidă, dar s-a răcit și s-a solidificat timp de 100.000 de ani pentru a forma bucata de 70 de kilograme, care, în cele din urmă, și-a făcut drum spre planeta noastră.
Cercetătorii observă, de asemenea, că nu s-au găsit asteroizi cu proprietăți similare, ceea ce sugerează că protoplaneta din care provine a dispărut de atunci.
4.6 BILLION-year-old space rock discovered in the Sahara is the oldest meteorite ever found https://t.co/nEGCYHuGKX
— Daily Mail Online (@MailOnline) March 11, 2021
Aceste roci seamănă și cu cele de pe Pământ la prima vedere, fiind considerate o descoperire rară în comunitatea științifică.
Doar câteva mii dintre acestea au fost analizate, dintre care cele mai multe sunt bazaltice, dar EC 002 este realizată în mare parte din roci vulcanice, făcându-o bogată în sodiu, fier și magneziu.
Având în vedere acest lucru, echipa spune că EC 002 „este, de asemenea, cea mai veche rocă magnetică observată vreodată”.
Cercetătorii i-au stabilit vârsta prin studierea izotopilor de magneziu și aluminiu ai rocii, care au arătat că s-a format acum aproximativ 4.566 miliarde de ani, în timp ce Pământul ar avea o vechime de 4.543 miliarde de ani.