Mii de bucureșteni au mers să vadă cum se îmbină arta și Inteligența Artificială. ”O transpunere între virtual și realitate”
Cele mai noi tehnologii care îmbină arta și inteligența artificială au fost prezentate duminică în Capitală.
Desfășurate pe cinci etaje, jocurile interactive ori dispozitivele ce fac o poză să prindă viață le-au atras atenția vizitatorilor.
Aproape 10.000 de oameni au venit să vadă creațiile, în cele trei zile ale evenimentului.
Clădirea emblematică a Magazinului București - renovat după decenii de paragină - a prins viață duminică seară prin proiecții video digitale, așa că inclusiv trecătorii au putut admira o parte din eveniment.
Paul Breazu, producător: „Este o interacțiune dedicată publicului. Cine trece pe aici, poate veni și cu un laser, se poate juca cu meta instrumentul de pe fațada Magazinului București. Sunt multe scene generate de Inteligența Artificială care unele au legătură cu Bucureștiul, poate vorbesc de Bucureștiul utopic sau mai fantezist”.
În interior, 10 instalații le-au dezvăluit vizitatorilor tainele Inteligenței Artificiale.
„Mi-a plăcut foarte mult că imaginea după ce era scanată prindea viață și formele ei erau foarte expresive. Mi se pare o transpunere între virtual și realitate”.
”- Ce ți-a plăcut cel mai mult?
- Diversitatea lucrărilor și faptul că am putut să interacționez cu artiști”.
Oamenii au aflat și cum Inteligența Artificială le poate citi emoțiile.
Tema festivalului din acest an a fost ”Evoluția”
În momentul în care oamenii își pun această cască de realitate virtuală pe cap vor vedea o lume abstractă, iar cu ajutorul emoțiilor care sunt analizate vor crea un obiect cu ajutorul unor jocuri.
Teodor Moldovan, programator: „Avem acest dispozitiv, o cască de VR și atașată de ea un dispozitiv EEG care cu ajutorul a 6 electrozi putem obține diferite informații pe baza emisferelor digitale putem determina dacă o persoană este creativă sau rațională, stresată sau atentă”.
Printr-un proces de prelucare a sunetelor ambientale, acest artist a reușit să transforme sunetele din mai multe clădiri într-o melodie.
Dan Adrian Ionescu, artist: ”E o instalație, mă joc cu sunetele care sunt de fapt preînregistrate, mă interesează mai mult cum sună de fapt o clădire. Acesta e un sunet de ușă închisă, dar foarte mult stilizat, cum ar fi acesta... nu prea-ți dai seama, dar cam așa sună și e trecut printr-un sistem de Inteligență Artificială”.
Festivalul New Media Art a ajuns la a 4 a ediție, iar tema din acest an a fost ”Evoluția”.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, festival, inteligenta artificiala,
Dată publicare:
30-10-2023 07:46