Micro si nano robotii care tracteaza de 1.200 de ori masa lor. Cum ar putea fi folositi acestia in medicina
Tehnologia a avansat enorm la capitolul roboti minusculi. De la cei care stiu sa isi tina echilibrul pe o minibicicleta, pana la fortosii care pot tracta o masina, robotica pare sa nu mai aiba limite.
Primul robotel, care cu siguranta va ajunge viral pe internet, are putin peste 20 de centimetri si a invatat sa isi tina echilibrul pe bicicleta.
Fratele sau mai mare a poate chiar sa conduca o motocicleta reala si nu se mai biziue demult pe rotile ajutatoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Avem si robotelul care isi recunoaste membrii familiei, le face poze si ii vegheaza in timpul noptii. Exista si specimene care pot sa ii bata pe oameni la fussball.
Pentru domeniul militar au fost creati roboti si drone care se pot deplasa oriunde pe planeta si care pot cara in spinare greutati foarte mari, asemenea unui magar. Japonezii i-au dotat chiar si cu arme, iar pe acestia i-am putea vedea cat de curand pe campul de lupta.
Romanca Daniela Rus este sefa catedrei de nanorobotica de la Massachusetts Institute of Technology. Ea a realizat cuburi care se pot asambla singure, cu ajutorul unor magneti si motorase.
Cei de la Universitatea Stanford au realizat un robotel ce are un sistem de propulsie similar cu musculatura si copiaza miscarile insectelor. Are doar cateva grame, dar reuseste sa traga dupa el vreo doua kilograme. Astfel de masinarii minuscule pot sa traga obiecte ce au de 1.200 de ori masa lor. Sase "furnicute" au izbutit sa traga o masina intreaga, fara sa fie ancorati de ceva.
In viitor, astfel de masinarii ar putea 'inota" prin sange pentru a ajunge la o tumora. Ei ar avea nevoie de nanomotorase. Un astfel de prototip foloseste foarte putin aur si are 100.000 de nanometri, fiind mult mai mic decat un fir de par.