Mark Zuckerberg și-a cerut scuze din nou. Șeful Facebook a fost audiat în Parlamentul European
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, şi-a cerut din nou scuze, de această dată, în față europarlamentarilor, pentru lacunele reţelei sale de socializare, în protejarea datelor utilizatorilor, ilustrate de scandalul ''Cambridge Analytica''.
Răspunsurile vagi și chiar eludarea multor întrebări i-au nemulțumit pe europeni, care nu s-au sfiit să-i facă reproșuri pe șleau.
Îmbrăcat într-un costum sobru şi surâzător, deşi puţin rigid, Zuckerberg a dat asigurări că reţeaua Facebook împărtăşeşte pe deplin cele trei principii aflate în centrul noilor reglementări europene privind protecția datelor personale: "control, transparenţă şi responsabilitate".
Mark Zuckerberg, Facebook CEO: ”Nu am făcut suficient pentru a împiedica faptul ca aceste date să fie folosite în mod greşit sau abuziv. Aceasta a fost o greşeală şi îmi pare rău.”
Zuckerberg a mai spus că va dubla numărul persoanelor care lucrează la securitate în cadrul companiei.
Mark Zuckerberg, Facebook CEO: ”Aceste investiții ne vor afecta în mod considerabil profitabilitatea, dar siguranţa oamenilor va fi întotdeauna mai importantă pentru noi decât profitul. ”
Nouă salva de scuze i-a exasperat pe unii europarlamentari.
Guy Verhofstadt: ”Cum vreţi să ne aducem aminte de dvs? Ca de unul dintre cei trei giganţi ai internetului, alături de Steve Jobs și Bill Gates? Sau ca de un geniu ratat, care a creat un monstru digital care ne distruge democraţiile și societatea?”
Membrii Parlamentului European au avut întrebări foarte atent gândite și formulate despre știrile false, interferența externă în alegeri și Cambridge Analytica, dar Mark Zuckerberg le-a eludat, declarând că oameni din echipa lui vor veni ulterior să răspundă la ce a rămas nelămurit.
A părut a fi o audiere neserioasă din cauza formatului. Europarlamentarii au pus toate întrebările bloc timp de o oră, iar Mark Zuckerberg le-a răspuns într-o unică intervenție-monolog la sfârșit. Nu a fost un dialog real, iar la sfârșit era palpabilă frustrarea parlamentarilor europeni.
Philippe Lamberts: ”V-am pus 6 întrebări care necesitau răspuns cu da sau nu și n-am primit nici măcar un singur răspuns. Evident că nu întâmplător ați insistat pentru acest format al audierii. Domnul Zuckerberg vrea să fie lăsat în pace să obțină profit din monopolul pe care-l deține.”
Ulterior însă, președintele Parlamentului European a insistat că el a propus formatul controversat.
Antonio Tajani, președintele Parlamentului European: ”El nu era obligat să vină. Nu este cetăţean european. El a răspuns invitaţiei noastre. Întâlnirea a durat mai mult decât era plănuit. Formatul întâlnirii a fost propus de mine.”
După vizita-fulger la Bruxelles, Zuckerberg s-a aflat miercuri printre cei 50 de lideri ai marilor companii din domeniul digital primiţi la palatul Elysee de către Emmanuel Macron.
Sursa: Pro TV
Etichete: facebook, Mark Zuckerberg, parlamentul european, audieri,
Dată publicare:
23-05-2018 18:46