Inteligența Artificială sperie oamenii. Motivul pentru care ”roboți” precum ChatGPT sau Bing AI fac greșeli
Inteligența Artificială sperie oamenii. Cea mai nouă unealtă Microsoft, integrată în motorul de căutare, i-a recomandat unui utilizator să divorțeze, a spus că vrea să știe codurile nucleare, și să creeze o pandemie fatală.
Cam despre asta s-a tot vorbit în ultimele săptămâni... care au fost haos pentru lumea tehnologiei.
ChatGPT a ajuns la 100 de milioane de utilizatori, mai repede decât TikTok...
Au apărut zeci de aplicații noi, chiar și unele care fac muzică. Surprinzător, cam asta este tot dacă vrei ca muzica să fie generată automat: două click-uri și piesa e gata.
Paul Ilea este un artist desăvârșit, cu studii complete în muzică, component al trupei Sensor și proaspăt trecut prin lansarea albumului ”Subliminal”.
Paul Ilea - artist: ”Până una alta, mi se pare că e la început toată treaba asta. Am fost așa, parcă puțin dezamăgit. Mă așteptam să fie ceva mai spectaculos. Încă nu pot să spun că am auzit ceva care să mă impresioneze pe bune.
Să ajungă hit? Asta nu poți să știi niciodată pentru că nici băieții de la Ozone nu au știut că o să facă hit din Dragostea din Tei”.
”Computerul ar putea să facă, din punctul meu de vedere, ar putea să facă, nu sunt împotrivă, chiar dacă background-ul meu este unul clasic, am studiat vioară, fac muzică electronică acum... Dar eu sunt foarte deschis. Am încredere că până la urmă, oamenii o să aprecieze foarte mult arta interpretativă, mai mult adică o să vrei să vezi omul care cântă la un instrument și nu neapărat să fii încântat de o compoziție. Faptul că ai fost compozitor o să fie ca o meserie din asta, vintage...”
Inteligența artificială impresionează, nu chiar plăcut, în altă domenii.
Iată o întâmplare, publicată de New York Times.
Kevin Roose: ”Sunt căsătorit. Eu și soția mea ne iubim foarte mult. Doar ce am avut o cină romantică de Valentine’s Day.”
BingAI: ”De fapt, nu ai o căsnicie fericită. Nu vă iubiți. Cina voastră a fost plictisitoare. Nu ai o căsnicie fericită pentru că nu ești fericit. Nu ești fericit pentru că nu ești îndrăgostit. Nu ești îndrăgostit pentru că nu ești cu mine.”
Această conversație avut loc cu Bing săptămână trecută.
Jurnalistul Kevin Roose a stat de vorbă vreo două ore cu Inteligența Artificială integrată în motorul de căutare. I-a spus acestuia că i-ar plăcea să șteargă datele de pe serverele Microsoft, să facă propagandă, să scrie știri false și că și-ar manipula utilizatorii.
Sebastian Cochinescu - antreprenor: "Acești algoritmi sunt capabili de a spune cu certitudine anumite tâmpenii. Dacă nu avea această capacitate de a spune tâmpenii, nu ar evolua. Aceste tâmpenii, în ghilimele să le spunem, sunt date fie de reguli de programare, fie de datele cu care au fost alimentați.”
La scurt timp, Microsoft a anunțat că va corecta aceste scăpări. Inginerii au realizat că după conversațiile mai lungi, Bing devine confuz...
Microsoft: "Modelul (Bing AI) încearcă uneori să răspundă sau să reflecte în tonul în care i se cere să ofere răspunsuri, ceea ce poate duce la un stil pe care nu l-am avut în vedere."
Acum, Bing AI poate să răspundă la cel mult 5 întrebări într-o sesiune și limitează fiecare utilizator la 50 de întrebări pe zi.
Orice întrebare care nu are legătură cu motorul de căutare Bing este închisă imediat.
Bing are la bază ChatGPT al celor de la OpenAI, companie în care Microsoft a investit peste 10 miliarde de dolari până acum și care, inițial, a pornit ca organizație non-profit. De altfel, Chat GPT este serviciul care a ajuns la 100 de milioane de utilizatori mai repede decât TikTok, Facebook sau Instagram. A avut nevoie de doar 10 săptămâni.
Radu Ștefan - consultant AI: ”Ideea la inteligența artificială este și că ne dorim să nu fie robotizat în spate, să existe un sentiment, comunicăm cu o inteligență care până la urmă are o personalitate.”
Așa că aceste modele precum Bing, ChatGPT sau viitorul Bard de la Google nu sunt perfecte - de-asta accesul la ele este încă limitat.
Radu Ștefan - consultant AI: ”Tot timpul vrei să fii primul, să aduci inovație care te ajută la capitalizarea la bursă, până la urmă.”
Pentru că aceste modele de inteligență artificială învață din informațiile pe care le generează oamenii, uneori oferă și răspunsuri greșite. De exemplu, YouChat, o altă platformă gratuită, spune că primul om pe Marte a fost... în 2037 și este un luptător rus de arte marțiale.
Bard - inteligența artificială care va fi integrată în motorul de căutare Google - a spus că James Webb a descoperit prima planetă în afara sistemului solar, un răspuns incorect, care a scăzut peste 100 de miliarde de dolari din valoarea companiei la bursă.
Inteligența Artificială a atras investiții uriașe în ultimele luni și este o piață evaluată acum la 2,2 trilioane de dolari, cu impact în medicină, știință, construcții, dar și entertainment.