Inovații tehnologice în medicină prezentate la CES 2025. Dispozitive revoluționare pentru sănătatea mintală și fizică

×
Codul embed a fost copiat

Casca neuronală prin care sunt depistate semnele incipiente de demență sau epilepsie, câinele robot care tratează pacienții cu Alzheimer sau ghidul autonom pentru nevăzători.

Sunt doar câteva dintre dispozitivele medicale care au atras atenția participanților de la CES anul acesta. Unele dintre ele au primit deja toate aprobările necesare și vor ajunge în curând și în Europa.

Dispozitivele medicale prezentate anul acesta la CES au fost mai diverse ca niciodată, iar participanții la târg nu au ratat ocazia de a le testa. Noi ne-am oprit prima dată la o cască neuronală care promite depistarea semnelor incipiente de epilepsie sau Alzheimer în doar câteva minute.

Romain Pecher, co-donatorul companiei: „De exemplu, putem să detectăm mișcările pe care intenționezi să le faci. Dacă te gândești să-ți miști mâna dreaptă sau piciorul stâng, noi putem să intuim asta. Putem să-ți detectăm și emoțiile... până la 24 de emoții diferite în acest moment. Deci pot să-ți spun dacă ești fericit sau trist, nervos în timp real. În orice tip de mediu, chiar și într-un mediu ca acesta, unde sunt multe interferențe electromagnetice, unde pot exista multe mișcări din partea utilizatorului, iar asta fără supravegherea unui profesionist.”

Dispozitivul a fost creat în Belgia. A fost gândit în așa fel încât să le permită specialiștilor să facă astfel de teste și pe teren, nu doar în laboratoare specializate. Au fost prezentate, însă, numeroase alte tehnologii medicale, și nu au lipsit nici roboții, care pot fi folosiți și în spitale.

Citește și
ilikeit
CES 2025. Cum funcționează mașinile electrice de pompieri și de gunoi din Statele Unite, dotate cu inteligență artificială

Un cățel digital a fost creat pentru a le oferi suport emoțional bolnavilor de Alzheimer. Ideea unui american, care a încercat să găsească o soluție pentru mama sa, mare iubitoare de animale, după ce a primit acest diagnostic.

Thomas Stevens, co-fondator: „Ceea ce am descoperit în multe cazuri este că un animal real nu mai este îngrijit cum se cuvine în astfel de situații. În cazul mamei mele, cățelul său de doar doi ani a ajuns să fie un pericol atât pentru ea, cât și pentru îngrijitoarea ei și, deși i-am găsit o nouă casă cățelului, mama mea a fost foarte supărată pe mine. Ea tot și-a dorit un animal de companie, dar iubea faptul că lucram deja la astfel de roboți pentru ea și doar despre asta voia să vorbim atunci când o vizitam.”

Este primul dispozitiv robotic de genul acesta care a primit deja aprobarea FDA, a Administrației Federale americane care aprobă astfel de tehnologii medicale. Costă 15.000 de dolari un astfel de câine și poate fi achiziționat și de spitale sau centre de îngrijire pentru bătrâni.

Thomas Stevens, co-fondator: „Din punct de vedere al comportamentului, robotul are cinci sisteme mecanice. Poate să-și deschidă gura, poate să-și închidă ochii, să-și miște urechile, dar și gâtul și evident că se mișcă și coada. Și este acoperit de senzori. Simte unde și cum este atins. Răspunde la o listă foarte lungă de comenzi vocale, dar doar dacă este strigat pe nume. Produsul are și o aplicație mobilă, care le permite utilizatorilor să facă numeroase setări, inclusiv numirea robotului și, odată ce a primit un nume, va răspunde doar la acel nume.”

Și nu au lipsit nici dispozitivele pentru nevăzători. Un ghid autonom, de exemplu, care înlocuiește obișnuitul câine ghid, este deja un succes în Statele Unite. A fost comandat de sute de oameni, deși nu a fost lansat încă oficial.

Luck Buckberrough, co-fondator: „Pentru a vă ajuta să vă faceți o idee. Astăzi în Statele Unite sunt 1,7 milioane de nevăzători și doar 10.000 de câini ghizi. Deci, mai puțin de 1%. De ce? Pentru că acestor câini trebuie să le alocăm timp și resurse. Am vrut ceva care poate fi pregătit ușor, utilizat ușor și accesibil, care poate permite oricui, fie celor care nu pot avea un câine ghid, fie celor care nu vor un câine ghid din motive alergice sau ale stilului de viață. Țineți cont de faptul că este un animal. Trebuie plimbat, hrănit.”

Prețul unui astfel de dispozitiv ajunge la 1.500 de dolari. Răspunde la comenzi vocale și are acces la toate sistemele de navigare de pe piață.

Luck Buckberrough, co-fondator: „Deja am testat produsele pe care le avem la stand de peste 12.000 de ori cu persoane care au deficiențe de vedere. În momentul de față din comunitatea noastră deja fac parte 65 de nevăzători din toate colțurile lumii, din Europa, din Marea Britanie, Canada, Statele Unite. Am avut conversații și cu persoane din Africa de Sud, din Noua Zeelandă.”

Un succes de care se bucură deja și proteza bionică, creată în Japonia. O tehnologie care costă peste 50.000 de dolari. O sumă pe care, din fericire, atât cetățenii japonezi, cât și cei americani, care au asigurări medicale, nu sunt nevoiți s-o achite. Totul fiind decontat de asiguratori.

Steven Gonzalez, reprezentantul companiei: „Avem pacienți foarte diverși. Diferența o face microprocesorul foarte puternic prin care asistă pacienții care nu au masă musculară, care au dizabilități și anomalii ale coloanei. Pot fi pacienți bilaterali. Pacienți bilaterali care au amputări de la genunchi în jos sau pacienți care au probleme vasculare severe. Oameni care au nevoie de acest ajutor suplimentar pentru a nu-și consuma din propria energie. Pentru asta este folosit acest produs în mod obișnuit.”

Nu au lipsit, însă, nici produsele ceva mai accesibile, care pot face viața mai ușoară multora dintre noi.

Este vorba despre o bandă activată magnetic gândită pentru cei care suferă de congestie nazală. Produsul va fi în curând disponibil și în Europa, dar poate fi comandat deja online. Serviciul de livrări este disponibil la nivel global. Și asta nu este tot. Acum există și produse speciale pentru dislexici. O lampă, de exemplu, îi ajută să urmărească mai ușor cuvintele atunci când citesc, iar un monitor poate fi reglat în funcție de preferințele persoanelor care întâmpină dificultăți în urmărirea cuvintelor.

Bertrand Descours, reprezentantul companiei: „Prin această telecomandă putem adapta frecvența produsului în așa fel încât să fie mai stroboscopic sau mai puțin, iar scopul este să găsim această frecvență potrivită pentru fiecare dislexic.”

Nu au fost neglijate, însă, nici persoanele cu deficiențe de auz. Ochelarii de vedere ergonomici, care nu doar ne asigură un confort sporit, ci ne și traduc prin subtitrări ceea ce spun cei din preajma noastră, au fost lansați oficial la eveniment.

Nikolai Schnoor, reprezentantul companiei: „Dacă eu ți-aș vorbi acum în daneză, în limba mea maternă și am vrea să ne traducă în poloneză sau cehă, germană, ori italiană... este posibil! Este o funcție specială și pentru persoanele cu deficiențe de auz. Putem adăuga subtitrări în aceeași limbă, din engleză în engleză, iar asta înseamnă că subtitrarea va apărea direct pe lentilele persoanelor care nu aud deloc.”

Foarte căutate au fost și dispozitivele pentru îngrijirea bolnavilor și a bătrânilor. Diverse scaune robotice care ajută la ridicarea și transportarea lor, inclusiv la duș, în spitale sau centre de îngrijire.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a fost protagonista unui pictorial incendiar, în costum de baie. Imagini spectaculoase
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a fost protagonista unui pictorial incendiar, în costum de baie. Imagini spectaculoase
Citește și...
iLikeIT. Compania care a creat un ”Portavion terestru” anunță că va începe producția în masă a vehiculului
iLikeIT. Compania care a creat un ”Portavion terestru” anunță că va începe producția în masă a vehiculului

Iulia Ionescu ne povestește cum a fost la CES 2025, cel mai important târg de tehnologie din lume.

CES 2025. Cum funcționează mașinile electrice de pompieri și de gunoi din Statele Unite, dotate cu inteligență artificială
CES 2025. Cum funcționează mașinile electrice de pompieri și de gunoi din Statele Unite, dotate cu inteligență artificială

Cel mai important târg de tehnologie din lume se apropie de final. Inovațiile care ne fac viața mai ușoară, inclusiv mașinile autonome, au fost vedetele acestei ediții.  

Inovații spectaculoase la CES 2025, în Las Vegas. Cum arată ochelarii de vedere prin care vezi ce spun interlocutorii
Inovații spectaculoase la CES 2025, în Las Vegas. Cum arată ochelarii de vedere prin care vezi ce spun interlocutorii

Continuăm cu seria inovațiilor prezentate în Las Vegas, la cel mai mare târg de tehnologie din lume.

Recomandări
Elena Lasconi anunță că nu se retrage din cursă: „Voi intra în turul 2 și voi câștiga prezidențialele”
Elena Lasconi anunță că nu se retrage din cursă: „Voi intra în turul 2 și voi câștiga prezidențialele”

Știrile ProTV continuă seria de interviuri cu candidații la cea mai înaltă funcție în stat. În această seară, invitatul Andreei Esca la Știrile ProTV a fost Elena Lasconi, candidata USR la cea mai înaltă funcție în stat.

Încă un parlamentar pleacă din SOS România. Diana Șoșoacă e acuzată că „blesteamă” electoratul „suveranist”
Încă un parlamentar pleacă din SOS România. Diana Șoșoacă e acuzată că „blesteamă” electoratul „suveranist”

Liderul deputaţilor S.O.S. România, Dumitru Coarnă, a anunţat luni că îşi dă demisia din grupul parlamentar "din cauza injuriilor, blestemelor" pe care preşedintele S.O.S. România, Diana Şoşoacă, le-a adresat electoratului suveranist.

Furtună cu căderi de grindină în Bucureşti. ANM a emis Cod galben
Furtună cu căderi de grindină în Bucureşti. ANM a emis Cod galben

Meteorologii au emis, luni, o avertizare cod galben care anunţă grindină în Bucureşti, dar şi averse şi intensificări ale vântului.