iLikeIT: Romanii vor fi tratati ca potentiali infractori dupa aplicarea legii Big Brother
Se prefigureaza un nou scandal intre stat si utilizatorii de internet Legea Big Brother ii va obliga pe furnizorii de internet si companiile de telefonie sa inregistreze tone de date legate de paginile pe care le accesate sau convorbirile telefonice.
Oricat de neconstitutional suna, legea e ceruta de Uniunea Europeana si a trecut deja de Camera Deputatilor.
Credeam ca dupa ACTA s-au linistit cu restrictiile. Acum suntem tratati cu toti precum potentiali infractori. Secretul corespondentei garantat de Constitutie a fost redus la o chestiune economica. Vorbim despre o lege propusa de un fost general SRI, ajuns deputat si fostul ministru al Comunicatiilor, care ne-a recunoscut in fata camerei ca habar nu avea ce a semnat cand a aprobat ACTA. Motivul? Ca sa nu luam amenda de la UE.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nimeni nu a venit sa explice public si sa ne intrebe ce parere avem. Acum ne vom trezi cu facturi mai mari pentru internet si mobil cu pana la 10% - o spun tocmai operatorii mobili si furnizorii de internet care trebuie sa puna pe picioare servere uriase si solutii de securitate infailibile.
Operatorii de telefonie mobila vor fi obligati sa stocheze sase luni informatiile despre apelurile efectuate in Romania, dar nu si continutul lor. Doar pe cine si cand ati sunat si cat a durat conversatia. La fel se va intampla si in cazul e-mail-urilor.
Informatiile vor fi pastrate in servere speciale, unde vor avea acces doar persoane cu o pregatire speciala. Acestea vor trebui sa puna la dispozitia statului toate datele, in maximum 48 de ore. Asta inseamna costuri suplimentare: cam 10% din cifra de afaceri a companiilor de profil.
Pe de alta parte, cei din Autoritatea de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal tin sa precizeze ca nu si-au dat avizul pentru aceasta lege.
Ministrul Comunicatiilor sustine ca informatiile vor fi folosite doar in cazul unor investigatii penale si pentru combaterea terorismului. Romania risca o amenda de 44.000 de euro pe zi, daca nu aplica norma. Germania insa a refuzat sa voteze legea si a acceptat sa plateasca sanctiunea.
O singura intrebare Cat credeti ca vor rezista serverele pana cand un hacker roman va intra acolo de curiozitate? Cine spune ca se va opri la o lectura? Date de card, corespondenta privata, site-urile pe care navigam vor fi la dispozitia unor baieti foarte destepti sau a celor care au o suspiciune ca facem ceva ilegal. Si cum nimeni nu se poate lauda ca e perfect, cand toata viata iti este la vedere, sigur se gaseste ceva murdar cu care sa fii santajat.
Am promis un experiment. O sa facem in direct un cont de Facebook pentru un personaj foarte cunoscut. Ati auzit de Pache Protopopescu? Fostul primar a Bucurestiului.
Din pacate, nu vad eu romanii renuntand la Facebook, dar daca vreti alternativa, va recomand Twitter, care este mult mai simplu sau poate vreti ceva extrem wlfriends.org. WikiLeaks tocmai si-a facut retea de socializare.
Atat pentru azi. Ne vedem vineri, cu Tudor Chirila, solistul trupei VAMA, care isi aduce rucsacul cu gadget-uri si ne vorbeste despre bloggerul Chirila, tranzactii pe internet si social media.