Legea "Big Brother", adoptata.Datele legate de convorbiri telefonice si e-mail vor fi stocate 6 luni

Ultima actualizare: 26-09-2012 07:00
Parlamentari

Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 197 de voturi "pentru", 18 voturi "impotriva" si 13 abtineri, proiectul legii privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de trafic de telefonie si internet.

Acest act normativ este cunoscut si sub numele de Legea "Big Brother". Proiectul a fost respins de Senat, in decembrie 2011, insa Camera Deputatilor este forul decizional.

Proiectul de lege prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina timp de 6 luni anumite date ale abonatilor care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave.

"Furnizorii de telefonie fixa, mobila si internet sunt obligati sa stocheze timp de sase luni toate datele legate de convorbirile telefonice si schimbul de email-uri, cu exceptia continutului corespondentei electronice sau al convorbirii telefonice. in cazul retelelor de telefonie fixa si mobila trebuie sa se retina numarul celui care formeaza, numarul destinatarului, numarul celui spre care a fost redirectionat apelul, precum si numele acestora. In cazul serviciilor de internet, se vor retine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit", prevede proiectul.

Furnizorii de telefonie si internet au obligatia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmarire sa transmita datele solicitate, iar daca acest lucru nu este posibil in 48 de ore, datele trebuie transmise in cel mult cinci zile.

Proiectul de lege privind stocarea datelor de trafic de telefonie si internet mai prevede ca organele de urmarire penala au obligatia de a informa persoana ale carei date sunt retinute in termen de 48 de ore de la momentul transmiterii solicitarii, cu exceptia cazurilor in care persoana este implicata in actiuni care pericliteaza siguranta nationala.

Initial Comisia stabilise ca aceste date trebuie sa fie stocate timp de un an, dar, la propunerea deputatului PNL Alina Gorghiu, deputatii juristi au redus la jumatate perioada de stocare a datelor. O alta prevedere adoptata de Comisia juridica a fost aceea ca procurorii vor avea acces la aceste date doar cu aprobarea judecatorului.

Proiectul legii a fost adoptat, anterior, de Comisia juridica, apoi, din plen a fost retrimis la Comisie pentru modificari.

Ministrul Afacerilor Externe, Leonard Orban, a declarat, in 7 mai, ca Romania risca amenzi de peste 30.000 de euro pe zi daca nu va adopta cat mai repede legea privind retentia datelor, cunoscuta si ca legea "Big Brother", pentru care este deschisa procedura de infringement impotriva tarii noastre.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO