Romania risca amenzi de peste 30.000 de euro PE ZI de la UE daca nu adopta legea "Big Brother"

Ultima actualizare: 06-11-2012 08:25
Camera video

Leonard Orban a declarat ca Romania risca amenzi de peste 30.000 euro pe zi daca nu va adopta cat mai repede legea privind retentia datelor, pentru care este deschisa procedura de infringement impotriva tarii noastre.

"As insista doar asupra chestiunii legate de transpunerea Directivei privind retentia datelor. Urmare a intrarii in vigoare a Tratatului de la Lisabona s-au produs modificari inclusiv in ceea ce priveste gestiunea cazurilor de incalcare a Tratatului si in cazul netranspunerilor functioneaza sistemul sanctiunii financiare. Daca in scurt timp nu vom adopta aceasta lege, riscam sa platim cateva zeci de mii de euro pe zi. Si pentru fiecare zi de intarziere Romania va trebui sa plateasca undeva la peste 30.000 de euro. Este esentiala luarea cat mai repede posibil a masurilor de remediere a situatiilor care au dus la declansarea procedurilor de incalcare a Tratatului", a spus Ministrul Afacerilor Externe, Leonard Orban, la audierea in comisiile Parlamentului.

El a mai precizat ca impotriva Romaniei se afla in derulare in total 47 de proceduri de infringement declansate de Comisia Europeana, iar sase dintre acestea "reclama luarea unor masuri urgente de remediere".

Potrivit legislatiei europene, sanctiunile financiare dispuse de Comisia Europeana ca urmare a incalcarii Tratatului de catre state membre nu pot fi aplicate decat dupa o hotarare a Curtii Europene de Justitie din Luxemburg.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat favorabil, in 18 aprilie, proiectul legii privind retinerea datelor de trafic de telefonie si internet prin care pastrarea acestor date este obligatorie timp de un an pentru furnizorii de telefonie fixa si mobila si de internet.

Potrivit proiectului, cunoscut ca "legea Big Brother", furnizorii de telefonie fixa, mobila si de internet sunt obligati sa stocheze datele de trafic ale tuturor clientilor, dar nu si continutul convorbirilor, pentru un an de zile, care sa fie trimise la cererea autoritatilor din domeniul sigurantei nationale.

"Furnizorii de telefonie fixa, mobila si internet sunt obligati sa stocheze timp de un an toate datele legate de convorbirile telefonice si schimbul de e-mail-uri, cu exceptia continutului corespondentei electronice sau al convorbirii telefonice. In cazul retelelor de telefonie fixa si mobila trebuie sa se retina numarul celui care formeaza, numarul destinatarului, numarul celui spre care a fost redirectionat apelul, precum si numele acestora. In cazul serviciilor de internet, se vor retine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit", se arata in textul adoptat.

Furnizorii de telefonie si internet au obligatia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmarire sa transmita datele solicitate, iar daca acest lucru nu este posibil in 48 de ore, datele trebuie transmise in cel mult cinci zile. In cazul in care datele nu pot fi transmise, furnizorul trebuie sa comunice in maximum cinci zile care este motivul acestui refuz.

Datele stocate vor fi distruse la finalul perioadei de pastrare, cu exceptia celor care au fost accesate si retinute.

Legea nu se va aplica in cazul interceptarii continutului convorbirilor, aceasta situatie intrand sub incidenta prevederilor Codului de Procedura Penala.

Proiectul de lege privind retinerea datelor de trafic de catre operatorii de telefonie mobila a fost depus la Parlament la inceputul lunii noiembrie 2011 de catre ministrul Comunicatiilor de la acea vreme, Valerian Vreme, si deputatul PDL Adrian Badulescu, fost ofiter SRI.

Proiectul care obliga operatorii de telefonie mobila sa stocheze timp de sase luni toate apelurile si mailurile a fost adoptat pentru prima data de Parlament in 2008, dar a fost declarat neconstitutional de catre judecatorii Curtii Constitutionale in 2009, deoarece "afecteaza exercitiul drepturilor sau al libertatilor fundamentale - drept la viata intima, privata si de familie, dreptul la secretul corespondentei si libertatea de exprimare".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO