iLikeIT: Riscurile semnarii ACTA de catre Romania si informatii de la negocierile internationale


Ultimul update: Joi 13 Septembrie 2012 11:58
Data publicarii: Joi 09 Februarie 2012 08:37
Categorie: iLikeIT

Se ridica tot mai multe voci impotriva textului considerat periculos pentru viitorul internetului. Sunt articole acolo care au pus serios pe ganduri toti juristii contactati de StirileProTV in ultima saptamana.

Am cerut opinii de la cel putin trei cabinete de avocatura si toate ne-au atras atentia asupra acelorasi probleme. ACTA este un text care lasa loc la interpretari si la abuzuri din partea unor companii private impotriva utilizatorului de rand.

Nu e de mirare ca pe internetul romanesc a inceput o mica revolutie virtuala cu grupuri, petitii, sute de postari pe bloguri si chiar o editie speciala a Robotzilor.

FOCA si Mo, robotii de tinichea celebri pe internetul romanesc, si-au intrerupt pentru prima data programul obisnuit.

Insa care este problema ACTA? Juristii ne spun ca viitorul internetului asa cum il stim, sau mai degraba sfarsitul lui, e ascuns in formulari bine mestesugite, in articolul 27, aliniatul patru. Care spune, pe scurt, ca autoritatile vor putea divulga rapid datele personale ale unui abonat. Nu e nevoie decat de o simpla plangere de la o casa de discuri sau un studio cinematografic, spre exemplu, care doar banuieste ca i s-a furat o melodie, un film, o poza. Fara nici un alt demers juridic, ti se poate suspenda contul, ti se poate taia internetul sau te poti alege cu un dosar penal. Si e doar inceputul.

"Care e riscul? Unul dintre riscuri este ca titularii de drepturi sa se inteleaga direct cu furnizorii de internet fara sa iti ofere drept de apel. Se sare peste instanta? Este una dintre probleme. Se poate sari peste instanta. ISP-istul devine si procuror si judecator si executor," spune Bogdan Manolea, director executiv Asociatia pentru Tehnologie si Internet

Oamenii cheie din guvern care au legatura cu ACTA recunosc ca au semnat tratatul... ca primarii.

"Noi am fost doar avizatori al acestui document in 19 decembrie 2011. Este un document complex, iar referitor la mediul virtual are o singura pagina," a explicat Fostul Ministru al Comunicatiilor, Valerian Vreme.

Adica sefii de la comunicatii au vazut documentul numai patru zile, inainte de Craciun si l-au semnat cu ochii inchisi. Dau vina pe colegii de la Economie care au negociat oficial in numele Romaniei. Dar si acestia au o scuza.

Romaniei i s-a cerut sa faca "heirup" si sa semneze in cateva zile un document negociat in spatele usilor inchise timp de patru ani. ACTA a fost servita apoi intr-o forma finala tarilor UE, care au semnat-o pe nemestecate, fara consultari publice.

"Nu credeti ca ar fi fost normal sa avem o dezbatere pe acest document inainte sa ajunga intr-o forma finala? Nu conteaza ce cred eu sau dvs."... "Textul nu a fost negociat de fiecare tara in parte, repet, negocierea a fost facuta de catre reprezentantii Comisiei Europene ca mandatati de statele membre. Si noi am semnat un text finalizat. Noi am semnat un text finalizat, da," spune Radu Zaharia - director general in Ministerul Economiei.

Nu doar Romania e in aceasta situatie. Doar cinci guverne din UE au avut functionari suficient de atenti sa remarce capcanele documentului. Corul protestelor s-a facut auzit mai intai in Polonia, unde au avut loc demonstratii masive si atacuri cibernetice fara prcedent la adresa site-urilor guvernamentale.

In scurt timp, guvernul de la Varsovia a admis ca a comis o greseala si a inghetat ratificarea. A urmat la scurt timp reactia Cehiei, al carei prim-ministru a declarat ca "nu poate accepta o situatie în care libertatile fundamentale si accesul liber la informatii ar fi amenintate".

Si mai spectaculoasa e reactia Sloveniei. Ambasadoarea sa la Tokyo si-a cerut scuze natiunii pentru ca a semnat ACTA, recunoscand ca documentul "ingradeste libertatea de a naviga" pe Internet si afecteaza astfel "viitorul copiilor nostri." Mai mult, ea le-a cerut celor care protesteaza pe strazile din Liubliana sa o faca si in numele ei.

Ce face Romania? Ministrul Comunicatiilor, aflat pe picior de plecare din Guvern, dupa un mandat... extrem de discret, are constiinta impacata:

"Sunt ultimul care o sa imi pun semnatura pe un document care sa introduca cenzura pe internet," declara Valerian Vreme.

O speranta vine insa din partea succesorului sau. Razvan Mustea a declarat ieri ca "ACTA are o ambiguitate ce permite suspiciuni privind unele abuzuri care pot fi comise de autoritati."

Ramane de vazut care va fi pozitia oficiala a noului Guvern, care va depune probabil chiar azi juramantul. Deocamdata, insa, Romania sustine fara rezerve ACTA.