iLikeIT: Retelele de socializare alternative. Adica ce faci daca nu vrei Facebook
Azi o sa ii dam apa la moara lui Mihai Dedu si Andreei Liptak. Amandoi spun ca nu au si nici nu vor sa isi deschida conturi pe retelele sociale. De ce?
Pentru un tanar poate parea de neconceput. Si chiar asa este. Dintre romanii care folosesc internetul, mai mult de jumatate sunt pe facebook.
Iata cateva statistici de pe socialbakers.com, de unde aflam ca sunt peste 4,4 milioane de romani online. Conform unor studii foarte serioase, un roman petrece in medie vreo ora pe zi ca sa isi actualizeze pagina ori sa isi urmareasca prietenii. Dar ce faci cand te trezesti in situatia aceasta:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Intr-o incapere cu 6 prieteni, toti studenti, toti erau cu ochii in calculator, telefon sau tableta. Cam asa arata multe chefuri zilele astea. Jake Reilly din Chicago a decis atunci sa faca un experiment. Puteti citi toata aventura pe gandul.info.
Adevarul este ca sutele de milioane de oameni care interactioneaza si isi pun bucati mari din viata lor pe Facebook, nu isi dau seama ca spatiul acela nu le apartine de fapt. Unii o afla cand tocmai li se schimba interfata. Multi sunt nemultumiti spre exemplu de noul timeline care devine obligatoriu.
Altii afla ca Facebook se va lista la bursa si va ajunge o afacere de zeci sau sute de miliarde de dolari. V-ati intrebat de unde se fac banii acestia? De aici, de pe coloana din dreapta.
Multa publicitate directionata dupa interesele tale, astfel incat Facebook obtine astfel sute de milioane de dolari pe an. Si inca nu am inceput sa vorbim de jocuri sau aplicatii care sapa prin Facebook si aduna enorm de multe date personale.
Si atunci ce faci? Daca te impaci cu ideea, ramai pe loc. Daca esti pregatit de o schimbare radicala, iti inchizi contul si ceri sa fie sters. Desi nimeni nu iti garanteaza ca datele tale sunt sterse si ele definitiv.
Dar daca vrei o alternativa la Facebook sau daca reteaua se inchide maine, noi iti aratam cateva solutii asemanatoare dar si vreo doua foarte diferite.
Prima este Google Plus. E prima retea care a oferit posibilitatea unor postari in functie de oamenii care le vor vedea. Adica poti pune o poza pe care sa o vada doar familia, sau poti discuta cu prietenii despre un joc ori cu partenerii de afaceri despre un produs. Imi place ca are si videoconferinta, dar despre asta in alta ocazie.
O solutie mai radicala este Unthink.com. Acestia garanteaza din start ca spre deosebire de Facebook, ei nu vand date personale si nu pun publicitate decat daca vrei sa nu platesti un cont liber. Promisiunea lor e ca politica de confidentialitate care tocmai se schimba din nou la facebook, la ei nu va fi atinsa. Au aici o aplicatie spre exemplu care iti poate muta toate pozele si postarile la ei din Facebook. Apoi le imparti in patru profiluri pe care le controlezi intr-unul. Adica patru identitati cate una pentru familie, prieteni, firme sau partenerii de afaceri.
O solutie si mai radicala este Diaspora. Este ca si linux un proiect open-source, adica o retea la care participam cu totii si nu o detine nimeni propriu zis. Nu exista un Mark Zuckerberg pentru ca fiecare isi detine propria pagina. Ei merg atat de departe incat iti ofera posibilitatea sa iti instalezi paltforma pe propriul tau site si sa fie 100% a ta, fara reclame. Eu m-am logat spre exemple pe un site romanesc afiliat la reteaua lor.
Daca totul vi s-a parut prea complicat, solutia cea mai simpla este Path. Nu exista o varianta de site ci numai de iPhone sau Android. E atat de simplu de folosit ca nici nu trebuie sa inveti ce sa faci. Se bazeaza in special pe poze si cercuri relativ restranse de prieteni. Intri in aplicatie, faci o poza si prietenii tai o vad si ei pe mobil. Poti sa le arati unde esti si asa mai departe.
Acestea sunt doar o parte din alternativele la facebook. Mai sunt foarte accesate la noi Netlog si Hi5 in special pentru jocuri. Mai exista Badoo, Bedo, Blip, Friendster, LinkedIN si alte cateva zeci.
Sursa: Pro TV
Etichete: ilikeit, retea de socializare, george buhnici,
Dată publicare:
08-02-2012 09:59