iLikeIT. Maraton de aplicatii, timp de 48 de ore, pentru noul Windows 8. Cum s-au descurcat romanii
Cat valoreaza o idee buna? Aproape nimic, daca nu e pusa in aplicare. Cum ajungi atunci la succes, daca ai o idee buna si chef de munca? Drumul cel mai scurt dureaza 48 de ore. Asta au aflat tinerii romani care s-au batut in aplicatii pentru calculator.
Care sunt aplicatiile castigatoare si daca merita incercate stie George Buhnici. Incepe iLikeIT.
In loc sa iasa la mall sau la vreun chef, cativa tineri romani au ales sa isi petreaca sfarsitul de saptamana alaturi de prieteni si sa puna in functiune aplicatii la hackathon-ul pentru noul Windows 8. Un sistem de operare proaspat lansat care asteapta aplicatii vedeta.
De la starea drumurilor ... pana la contrololul greutatii si probleme pentru la scoala. Toate problemele noastre se pot transforma intr-o aplicatie. Asta este lectia pe care au invatat-o 150 de romani implicati in acest hackhaton. Cel mai tanar dintre ei are 16 ani.
400 de doze de energizant, peste 2000 de litri de sucuri si apa, mai bine de o tona de mancare si cateva milioane de tastari. Ziua programatorilor are... dublu fata de una normala, adica 48 de ore. Atat le ia celor mai buni ca sa transforme o idee in ceva palpabil.
Unii dintre ei au venit tocmai din Iasi. Si au adus cu trenul o idee buna, pe care, in 48 de ore, au transformat-o in ceva ce poate sa ajute milioane de oameni din intreaga lume. Aplicatia lor se numeste Help Finder. In doua zile, au facut si-un site, help-finder.org. Cei cu probleme de familie sau de sanatate pot cere sfaturi oricarei persoane din orice colt al lumii.
Malinoiu Valentin, programator: "Aplicatia noastra vine in ajutorul utilizatorilor prin a afecta anumite converstatii anonime despre problemele lor."
Daca va simtiti in stare sa fiti darnic, puteti oferi sfaturi utile, puteti face donatii pentru diverse ONG-uri sau case de copii, de exemplu.
La cateva mese distanta prinde contur un alt proiect. Ei sunt primii din lume care au conceput, pentru Windows 8, o aplicatie pentru serviciul de muzica LAST FM. Cel care iti permite sa asculti mii de melodii stocate in cloud, adica in internet. Aplicatia este gata, in proportie de 90%.
Sergiu Jurca, programator: "Din pacate din cauza un probleme, cu LAST FM, din partea lor, nu putem lua streamul de la ei. Luam legatura cu ei sau gasim o alta modalitate."
Dar, odata ce reprezentantii LAST FM vor oferi suportul pentru aplicatie, succesul romanilor va fi garantat.
La maratonul de programare nu au venit doar experti, ci si ucenici. Unii tineri nu au adus inovatii, dar sunt mandri de jocul pe care l-au facut. Iar reactia publicului a fost pe masura.
Cel mai tanar programator este Iulian. Are 16 ani si este exemplul concret ca, daca vrei sa fii bun, nu trebuie sa astepti sa termini o facultate. Aplicatia lui vine in ajutorul scolilor. Fiecare copil sau profesor poate sa incarce o lectie. Mult mai placut decat batrana tabla si creta.
"Trebuie sa ne logam cu un utilizator creat pe site. Avem lecii, videolectii si chat. Lectiile le putem vizualiza asa, dar merge si cu touch." - spune el.
Romanii au fost parte a unui eveniment global. 15.000 de programatori au lucrat concomitent in peste 50 de tari la maratonul de 48 de ore.
Sursa: Pro TV
Etichete: ilikeit, maraton, aplicatii, george buhnici, Windows 8,
Dată publicare:
12-11-2012 07:50