Jocul săptămânii este Lost Ark. Un RPG pentru PC în stilul Diablo. După ce am jucat destul din el, putem spune că îl considerăm bun și rău în același timp. Un fel de experiență de gaming lui Schrodinger.

Pe scurt, Lost Ark este un MMORPG de acțiune. Pe lung este un two point five D isometric fantasy massively multiplayer online action role-playing game! Dar noi o să spunem că este ca Diablo 3, dar gratis. A fost creat de mai multe studiouri sud coreene, dar partea interesantă este că distribuția sau publicarea pe piață o face Amazon Games. Da, se ocupă și de jocuri acum.

În Lost Ark intri într-un tărâm magic tipic jocurilor MMO, amenințat de o forță malefică. Tu, ca erou principal trebuie să restabilești pacea. Bați boss după boss, ca la final să te bați cu un alt mare boss și gata... lumea este salvată și tu devii cel mai de seamă erou din tărâmul Lost Ark. Ceva clasic în poveștile MMO. Dar cel mai interesant lucru este că jocul începe cu adevărat abia după ce îl termini. Și aici apare și problema noastră cu el.

De regulă într-un MMO, ca World of Warcraft de exemplu, scopul este să îți crești personajul la nivel maxim. După, deblochezi conținut special foarte greu de parcurs singur. Poți să faci asta doar cu alți jucători într-un party sau echipă, pe românește.

Timpul petrecut până deblochezi întregul joc ar trebui să fie foarte plăcut. Să vrei să faci încă un nivel, să deblochezi altă vrajă sau abilitate, să ai bucuria aia imensă și sentimentul de implinire fantastică pe care doar un MMO ți-l poate oferi, să simți că ai nu ai muncit degeaba. De asta World of Warcraft este cel mai bun MMO al tuturor timpurilor. Și încă este popular, chiar și la 18 ani de la lansare.

În cazul lui Lost Ark, dacă întrebi un pasionat cum este jocul, îți va spune că trebuie să înduri monotonia jocului până ajungi la final. Abia atunci... devine interesant. În viziunea noastră lucrurile nu ar trebui să fie așa. Deși jocul este gratuit, trebuie să plăteși din timpul tău. Cam vreo 15-20 de ore lungi și plictisitoare.

Iar timpul nu ți-l poți recupera. Ori mă prinde un joc din prima, ori nu îl joc, e atât de simplu! Pe același principiu funcționează și serialele din televiziune. Nimeni nu va finanța un serial dacă începe să devină bun după sezonul 3.

Acestea fiind zise, asta nu înseamnă că jocul nu are și părți bune. Dimpotrivă! În afară de acest aspect negativ, restul se vede, se aude și se simte fantastic. Să luam pas cu pas ce ne-a impresionat.

Pentru un joc gratis în stilul Diablo 3 putem spune că arată excelent. Personajele, inamicii, lumea vastă cât și zonele restrânse de tip instanță arată foarte impresionant. Și texturile mențin același nivel de fidelitate grafică ridicată. Iar sunetul vine ca o complementare perfectă a graficii. Mai ales dacă alegi să joci cu personajul de tip mag unde, ca să dai cu vrăji, apeși pe tastatură ca la pian. Efectele abilităților se aud excelent. Când reușești să dai de pământ cu 20 de inamici deodată, fiecare lovitură este scoasă perfectă în evidență.

Sistemul de luptă este atuul lui Lost Ark. Monștrii vin cu zecile spre tine și tu tai și seceri prin ei de parcă te-ai antrenat o viață întreagă pentru moment. De la banalul click dreapta până la rotația tastelor prin care apeși pe vrăji, luptele se simt la cel mai înalt nivel. Ba chiar la început, până ajungi la nivelul maxim al personajului tău, singurul lucru care sparge monotonia clasică: mergi pe cal, vorbești cu cineva, iar mergi pe cal, rezolvi misiunea: sunt zonele speciale numite instanțe sau dungeons în engleză. Cu cât te aventurezi mai mult în aceste locuri, cu atât gameplay-ul devine mai dinamic. Vei găsi capcane pe care trebuie să le eviți în contratimp sau să sari de pe o parte pe alta a unui pod cât ești atacat de hoarde. Apar mereu lucruri noi, la care nu te aștepți. Dar, repet: toate aceste lucruri se întâmplă doar după ce ai trecut de prima zi completă în joc.

Acum tu decizi dacă ești dispus să investești atât de mult timp în Lost Ark ca să devină bun. Nu este un joc ușor de recomandat. E pentru cei care au răbdare și vor să creeze o poveste lungă și frumoasă. Partea bună: jocul este gratuit și poate fi descărcat de pe Steam. Merge excelent și prin serviciul de streaming GeForce Now.