iLikeIT: Ce poate sa faca Goliat, micul satelit romanesc lansat pe orbita
Zeci de mii de romani au aflat despre Goliat, micul satelit romanesc lansat luni cu succes pe orbita. Peste o mie de prieteni de-ai nostri au mai castigat unul, dupa ce au dat like Agentiei Spatiale Romane ROSA.
Desi mic, satelitul Goliat este capabil sa faca o multime de lucruri. Plasat pe orbita de racheta europeana VEGA, lansata din Guyana franceza, Goliat are forma unui cub cu latura de 100 de milimetri, cantareste doar 1.062 de grame si are o putere de doi wati.
Asta nu-l impiedica sa faca fotografii de inalta rezolutie, de 21x28 de metri, sa masoare doza de radiatii cosmice sau sa faca un experiment pentru a determina fluxul de micrometeoriti de la nivelul orbitei sale.
Iar apoi transfera toate datele spre cercetatorii de la sol. In plus, Goliat are si sarcina sa valideze sub-sistemele din spatiu.
Satelitul, dezvoltat de un consortiu de cercetare condus de Agentia Spatiala Romana ROSA, e programat sa functioneze timp de sase luni, iar dupa cel mult trei ani ar trebui sa se autodistruga.
Racheta VEGA, gandita special pentru a plasa pe orbita sateliti care cantaresc mai putin de doua tone si jumatate, a costat peste un miliard de euro, bani ce provin de la statele membre ale Agentiei Spatiale Europene.
Cercetatorii romani au lucrat la Goliat in perioada 2005-2009, in speranta ca Romania va deveni un actor in industria spatiala mondiala.
Alaturi de Goliat, alte 8 platforme "Cube set" au fost trimise pe orbita.