iLikeIT. Care sunt cele mai periculoase atacuri de tip informatic
Marea noastră problemă este că petrecem foarte mult timp pe internet. În ultimele luni am fost mai mult online decât offline pentru că ne-am mutat toate activitățile acolo, iar din păcate pentru noi chiar și infractorii s-au mutat și ei în online.
Bogdan Botezatu, specialist în securitate cibernetică, a fost invitată la iLikeIT, pentru a ne explica cum funcționează un atac cibernetic.
”Există nenumărate atacuri pe care le-am indentificat în timpul pandemiei de coronavirus. Cele mai importante sunt cele care vin pe e-mailurile de tip Spam care impersonează fie banca fie curierul pe care îl așteptăm cu pachetele pe care le-am comandat de pe internet. Poate fi chiar propriul nostru departament de IT de la locul de muncă. Hoții știu că suntem acasă, iar aceștia crează mesaje în așa fel încât să avem senzația că vorbim cu diverși oameni cu care avem o legătură directă. Mai apoi, hackeri, ne cer să facem diferite configurări calculatorului de pe care muncim în așa fel încât ei să obțină conturile de acces. În acel moment noi nu mai suntem vizați ci compania la care lucrăm”, menționează Bogdan Botezatu.
Bogdan Botezatu, specialist în securitate cibernetică, a mai adăugat: ”Trebuie să ne uităm cu mare atenție la sursa emailurilor pe care le primim. Atacatorii informatici pun foarte mare preț pe felul în care arată mesajul pe care ni-l trimit. Atunci când nu suntem siguri că emailul primit este autentic, indicat este să solicităm o validare suplimentară. De fiecare dată când identificăm o problemă este necesar să o raportăm fie la bancă fie la locul de muncă”.
Specialistul în securitate consideră că mulți sunt de părere că nu au cum să li se întâmple așa ceva: ”Chiar și cei de la Organizația Mondială a Sănătății au fost vizați de un atac cibernetic. Mizele informatice sunt foarte mari, deoarece tot ce facem în prezent facem online, iar tranziția către virtual au adus un interes foarte mare al hackerilor față de ce anume produse sunte dezvoltate de companii, cum mută clienții banii. Până și informațiile personale pot fi importante pentru că pot fi folosite în tot felul de fraude”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: virusi, hackeri, securitate cibernetică, securitate informatica, munca de acasa,
Dată publicare:
25-09-2020 11:25