iLikeIT. Aplicația prin care poți să vizitezi și să închiriezi spații de birouri de la distanță
Vorbim de modul în care este folosită tehnologia în închirierea de clădiri de birouri, în contextul pandemiei.
Bogdan Nicoară și colegii săi au dezvoltat o soluție digitală prin care antrepreorii sau marile companii să nu mai fie nevoite să nu se mai prezinte și fizic, cel puțin în primă fază, atunci când vor să închirieze un spațiu de lucru.
”Noi am gândit acest încă de anul trecut, neștiind ce o să urmeze. Consideram că oricum digitalizarea procesului de leasing, cel puțin pentru spațiile de birouri, este ceva necesar. Vorbeam de o industrie destul de tradițională, care făcea lucrurile ca acum 20 de ani. S-a potrivit foarte bine, pentru ca să poți să vizualizezi spații, clădiri întregi, de la distanță reprezintă în acest moment o necesitate”, explică Bogdan Nicoară.
Potrivit acestuia, ”este o soluție web care se adresează dezvoltatorilor medii și mari de clădiri de birouri, prin care ei își pot prezenta toate spațiile disponibile, inclusiv fiecare variantă de amenajare interioară, pentru a arăta eventualilor chiriași dacă este sau nu spațiul potrivit pentru ei. De aici, ei pot face o cerere de vizită live direct pe platformă și vor primi și oferta la fel, digital”.
Spațiile de birouri sunt încă la căutare, chiar dacă acum se pune accentul mai mult pe munca de acasă.
”Se lucrează mai mult de acasă. Noi, în România, în momentul acesta abia am reușit să atingem media europeană în ceea ce privește work from home, noi eram oricum foarte în spate și munceam destul de mult de la birou. Premisele pentru anii viitori nu sunt că se va schimba complet în ideea că nu se va mai merge la birou, ci se va trece la un mediu mai degrabă hibrid, în care avem sediu, la birou, da și munca de acasă. Iar mixtul acesta pare a fi cel mai productiv și pentru angajați, și pentru companii”, a spus Bogdan Nicoară.
Și există anumite domenii care vor avea oricum nevoie de spații de birou: ”Cu siguranță există domenii care vor avea nevoie în continuare de spații de birorui, dacă vorbim de domenii în care este nevoie de osiguranță sporită a datelor și nu pot lăsa angajații să lucreze de acasă pe un laptop, au nevoie ca ei să fie conectați la rețeaua internă”.
2020, un an bun pentru digitalizare
Potrivit antreprenorului, anul 2020 va fi unul bun pentru dezvoltarea tehnologiilor în domeniul imobiliarelor, în pofida pandemiei.
”Leasingul a scăzut anul acesta, în schimb pe trimestrul III putem să vorbim de o ușoară revenire. La nivel global, în 2018 și 2019 s-au făcut investiții masive în ceea ce ține de tech în imobiliare. În 2018 erau undeva la 11-12 miliarde de dolari global, în 2019 s-a crescut la peste 30 de miliarde și acum, la jumătatea lui 2020, se spune că s-a trecut de nivelul anului 2018. Probabil că 2020, cu toate condițiile nefavorabile, va fi undeva între 2018 și 2019”, a spus Bogdan Nicoară.
Iar creșterea se datorează și faptului că ”adaptabilitatea și flexibilitatea este ceva obligatoriu pentru start-up-uri și nu cred că vor suferi foarte mult, pentru că asta fac, digitalizează o industrie destul de tradițională. Soluția noastră este strict pentru dezvoltatorii de spații de birouri, este folosită și de agenți, consultanți care prezintă aceste spații către potențialii chiriași, dar și de către potențialii chiriași, direct pe site-urile dezvoltatorilor”.
”Până acum am cheltuit pentru această platformă aproximativ 200.000 de euro, avem și un fond de investiții alături. Obiectivul nostru nu s-a schimbat, considerăm că vom avea parte de o creștere accelerată”, a mai spus Bogdan Nicoară.