iLikeIT. 13% din cele mai populare jocuri de Android acceseaza informatiile personale ale user-ului

×
Codul embed a fost copiat

Cat de atenti sunteti atunci cand instalati o aplicatie pe telefon? Apasati fara sa clipiti butonul de instalare? Atunci este foarte posibil ca telefonul dumneavoastra sa fi cazut victima unui hacker care vrea sa va fure informatiile de pe el.

Cei mai multi dintre cei care cad in capcana dezvoltatorilor sunt tineri. Pentru ca ei sunt cei care vaneaza aplicatiile gratuite si sar peste permisiunile de instalare.

In momentul in care o instalam, aplicatia cere acces la apeluri telefonice si toate conturile personale, incepand de la Facebook, Twitter si adrese de e-mail. Astfel, in momentul in care incepeti sa va jucati, toate informatiile din telefon sunt trimise catre terte parti.

Si de-aici incepe spectacolul invizibil: 13% din programele de pe Android depasesc bariera personala. Zeci de mii de aplicatii colecteaza in fiecare secunda informatii care, in final, ajung intr-un singur loc.

Liviu Arsene, specialist securitate IT: "Toate aceste date reprezinta un alter-ego virtual al fiecarui utilizator, tocmai in scopul de a sti lucruri sau de a oferi reclame sau servicii inainte de a avea nevoie de ele."

Citește și
iLikeIT
iLikeIT. Cum poate fi un telefon mai performant cu ajutorul unui "jailbreak" sau "custom ROM"
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Asa isi monetizeaza dezvoltatorii aplicatiile si jocurile pe care le pun la dispozitie gratis. Unele programe aduna date, care, apoi, sunt vandute mai departe.

Vlad Valceanu - specialist securitate IT: "Iti dai seama ca un profil complet al utilizatorului, a milioane de utilizatori, e visul oricarui om de marketing, pentru ca poate sa atinga cu precizie tinta."

5 milioane de smartphone-uri in Romania --> 33% Android --> Google Play - 700.000 de aplicatii.

Din cele 5 milioane de telefoane inteligente in Romania, o treime functioneaza cu Android. Google Play numara zilele acestea peste 700.000 de aplicatii.

Google: "Eliminam aplicatiile care incalca politicile noastre, cum ar fi aplicatiile care sunt ilegale sau riscante, asa cum este descris in politicile noastre. In plus, utilizatorii pot raporta aplicatiile suspicioase direct din pagina aplicatiei, selectand "marcati ca neadecvat". "

Pana la urma, totul tine de utilizator. Specialistii, dar si reprezentantii Google, spun ca trebuie sa fim atenti la ce aplicatii instalam. Nu ar strica nici un antivirus.

Comunicat Bitdefender Romania:

"Aproape 13% din cele mai populare jocuri de Android contin reclame agresive care pot trimite numarul de telefon al utilizatorilor catre terti, releva un studiu realizat de Bitdefender, liderul pietei romanesti de solutii antivirus, pe 130.000 de aplicatii.

Desi publicitatea este prin definitie inofensiva, reclamele agresive pot fi folosite pentru a colecta cantitati uriase de date personale ce sunt vandute sau distribuite ulterior companiilor de publicitate sau altor entitati, fara a informa utilizatorul in mod explicit cu privire la acest lucru.

Este cazul jocului Speed Parking 3D, pe locul 35 in Google Play in topul celor mai descarcate aplicatii gratuite in Romania, cu peste 4 milioane de utilizatori activi. Aplicatia solicita diverse informatii de care poate sau poate sa nu aiba nevoie pentru functionare, printre care si numarul de telefon. Potrivit descrierii din Google Play, ’’aplicatia determina numarul de telefon si ID-ul de gadget, daca un apel este activ, precum si numarul de la distanta conectat printr-un apel’’.

Aceasta functie a jocului il expune nu doar pe utilizator, dar si pe prietenii acestuia, persoane cu care el vorbeste la telefon. In plus, programul ii inregistreaza si adresa de email.

’’Reclamele agresive reprezinta cea mai recenta metoda de colectare a datelor personale in scopul realizarii unor profiluri complete de utilizatori. Acestea sunt cu atat mai valoroase cu cat contin mai multe informatii despre o anumita persoana. In Google Play sunt mai mult de 500.000 de aplicatii. V-ati intrebat cate dintre ele va respecta dreptul la intimitate?’’, spune Catalin Cosoi, Chief Security Researcher, Bitdefender.

O tactica de marketing tot mai des folosita este abordarea directa a potentialilor clienti prin trimiterea de SMS-uri promotionale. Numerele de telefon incluse in astfel de campanii nu sunt intotdeauna ale unor clienti care le-au dezvaluit cu buna stiinta, ci si ale unor utilizatori de diverse programe ce expun datele personale fara un acord explicit din partea clientului.

Alte aplicatii din topul celor mai descarcate in Romania care inregistreaza informatii confidentiale de care n-ar avea nevoie sunt Fingerprint Lock Scanner, ce incarca numarul de telefon catre baze de date terte sau Rubik’s Cube 3D si Speedtest.net care, in plus, inregistreaza si locatia utilizatorului. Mai mult decat atat Rubik’s Cube 3D acceseaza si fotografiile din terminal.

Cei mai multi furnizori de reclame mentioneaza in politica de confidentialitate ca ar putea distribui date personale catre alte entitati, insa aceste informatii sunt foarte des greu accesibile utilizatorilor la momentul instalarii aplicatiilor ce contin reclame agresive."

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
iLikeIT in
iLikeIT in "secolul vitezei". Care sunt cele mai bune aplicatii ca sa scrii rapid pe un smartphone

Cat de repede poti sa tastezi pe telefonul mobil? Oricare ar fi recordul, viteza cu care scrii poate fi si mai buna daca iti folosesti vocea sau o tastatura inteligenta.

iLikeIT. Cum poate fi un telefon mai performant cu ajutorul unui
iLikeIT. Cum poate fi un telefon mai performant cu ajutorul unui "jailbreak" sau "custom ROM"

Jailbreak sau ROM-uri? Asa suna cuvintele cheie printre utilizatorii de android sau iPhone. Pentru cei care vor neaparat sa iasa din obisnuit cu telefonul mobil exista acum hacking-ul pe mobile.

Asa arata toata
Asa arata toata "armata" Android de la MWC 2013: Care a fost cel mai spectaculos model prezentat

Am avut stiri cu fiecare model in parte, George Buhnici s-a jucat cu ele si v-a povestit ce inseamna sa ai un asemenea smartphone in mana, acum vorbim despre altceva, care ti-ar face cu ochiul mai repede?

Recomandări
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”

Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran, dar unul care să nu provoace o escaladare a conflictului în regiune, potrivit presei israeliene.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă
Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă

Economia chineză a avut un început de an mai puternic decât s-au așteptat analiștii, chiar dacă criza din sectorul imobiliar s-a adâncit.