Iași: Pepper, robotul-ghid care îi ajută pe oameni să înțeleagă mai ușor arheologia
Turiștii care au trecut pragul unui muzeu din Iași au avut parte de o surpriză, în contrast cu exponatele vechi de mii de ani.
Un robot umanoid i-a ajutat pe oameni să înțeleagă mai ușor arheologia, iar muzeografii au stat deoparte și l-au lăsat să îndrume oaspeții.
După ce și-a făcut treaba, robotul Pepper a facut și selfiuri cu turiștii.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
El este Pepper, robotul-ghid de la Muzeul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Datorita lui, informațiile au devenit mai atractive.
Vizitatorii au fost purtați în timp și au înțeles cum au trăit oamenii din preistorie.
La finalul turului, robotul umanoid a testat și cunoștintele dobândite de vizitatori.
Vasilica Mârza, muzeograf: „Este pentru prima dată în România când un robot umanoid social se află într-un muzeu. Aduce interacțiunea 1-1 cu cei care vizitează muzeul și, bineînțeles, zâmbetul pe buze. Oamenii pleacă de aici cu o impresie pozitivă și, cu siguranță, vor reveni și cu alte ocazii”.
Robotul Pepper este un coleg de nădejde, spun muzeografii.
Alexandru Saharoschi, muzeograf: „Pot să vă spun că, până acum, acest eveniment s-a bucurat de cea mai mare popularitate pe platformele de social-media, ne așteptam ca pe viitor să avem și o creștere a numărului de vizitatori”.
La plecare, Pepper a facut și selfiuri cu vizitatorii. Știe și să danseze. Prețul unui astfel de robot pornește de la 17.000 de euro, iar în muzeele din străinătate, prezența lui e deja permanentă.