Hackeri chinezi au sustras informaţii despre vaccinurile împotriva Covid-19 dezvoltate în Spania
Hackeri chinezi au sustras informaţii din centre spaniole unde se lucrează pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva Covid-19, relatează El Pais, care citează surse apropiate cazului.
Atacurile asupra sistemelor informatice s-au repetat în diverse ţări care concurează pentru obţinerea unui vaccin, a dezvăluit joi directoarea Centro Nacional de Inteligencia (CNI), Paz Esteban, care a precizat că serviciile secrete schimbă informaţii pentru a le evita, transmite News.ro.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În timpul unui seminar, ea a tras un semnal de alarmă cu privire la creşterea „cantitativă şi calitativă” a atacurilor cibernetice în timpul perioadei de izolare, care au vizat în principal sectoarele sanitar şi farmaceutic.
„Aceste atacuri au fost o campanie virulentă, nu doar în Spania, contra laboratoarelor care lucrează pentru căutarea unui vaccin împotriva Covid-19”, a mai spus Esteban.
Majoritatea acestora, potrivit surselor consultate de ziarul spaniol, provin din China şi Rusia. În multe cazuri este vorba despre entităţi de stat, dar sunt implicate şi universităţi şi organizaţii care fac comerţ cu informaţii sustrase. În cazul Spaniei, este cunoscut că atacul a fost dirijat din China. Sursele nu au dezvăluit gravitatea şi caracterul informaţiilor furate.
În luna iulie, un tribunal din Spokane (Washington) a acuzat doi cetăţeni chinezi că au piratat timp de un deceniu sistemele a sute de firme de tehnologie, guverne, ONG-uri şi grupări pentru drepturile omului din SUA, Australia, Belgia, Germania, Japonia, Lituania, Olanda, Coreea de Sud, Suedia, Marea Britanie şi Spania.
În ultimele luni, potrivit acuzaţiilor, „au cercetat vulnerabilităţi în reţelele informatice ale companiilor care dezvoltă vaccinuri împotriva Covid-19, tehnologie de testare şi tratamente”. Hackerii lucrează uneori în beneficiu propriu, dar colaborează şi cu Ministerul pentru Siguranţa Statului chinez.
În urmă cu câteva luni, cercetătorii care lucrează la dezvoltarea de vaccinuri au fost avertizaţi să ia măsuri de precauţie privind eventuale tentative de furt de date. Responsabilii celor şase grupuri spaniole care elaborează prototipuri de vaccinuri au asigurat că nu au sesizat nicio sustragere de date din sistemele lor informatice.
În Spania există peste zece proiecte pentru dezvoltarea unor vaccinuri împotriva Covid-19. În stadii avansate sunt cele dezvoltate la Centro nacional de Biotecnología al Consejo Superior de Investigaciones Científicas şi la Hospital Clínic din Barcelona. În niciunul dintre cazuri nu au început testele de oameni.
În prezent, există 182 de vaccinuri experimentale şi 36 dintre ele sunt testate pe zeci de mii de voluntari, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Uniunea Europeană a rezervat peste 1.300 de milioane de doze din şase proiecte diferite, deşi niciunul nu este dovedit sigur şi eficient.