Google, obligat in premiera in Europa, sa publice pe prima pagina amenda de 150.000 de euro primita in Franta
Google a fost obligat de un tribunal din Franta sa afiseze duminica, pe prima pagina a motorului de cautare, in versiunea franceza, amenda de 150.000 de euro, primita pentru incalcarea dreptului de protectie a informatiilor private.
O comisie din Franta a amendat gigantul Google cu 150.000 de euro pentru ca a incalcat legile de confidentialitate in ceea ce priveste informatiile personale, relateaza mashable.com.
Autoritatea franceza de protectie a datelor - Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés - a stabilit in urma unei investigatii ca Google a incalcat drepturile francezilor prin noua sa politica de confidentialitate.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
In ianuarie, cel mai popular motor de cautare a fost amendat cu 150.000 de euro si obligat sa le aduca la cunostinta acest lucru francezilor printr-un mesaj publicat pe home page, in 48 de ore. Este pentru prima data cand o tara din Europa obliga Google sa publice un asemenea anunt.
Google a anuntat ca va face apel, desi gigantul online are probleme cu legea in ceea ce priveste respectarea informatiilor private si in alte tari precum Marea Britanie, Italia, Germania sau Olanda, unde se afla sub investigatii.
In centru se afla controversata politica de confidentialitate din 2012. Atunci datele din servicii precum Search, Maps, Youtube si News au fost combinate pentru "a oferi userilor rezultate relevante", sustine Google. Comisia franceza care a condus aceasta investigatie a determinat ca Google nu le ofera propriilor utilizatori suficient control asupra informatiilor private.
Google a cerut tribunalului francez sa amane publicarea mesajului pe pagina de deschidere pentru ca "ii afecteaza irecuperabil reputatia". Amanarea nu a fost aprobata, iar mesajul a fost afisat duminica.
Saptamana trecuta, Google a ajuns la un acord amiabil cu UE pentru incheierea unei anchete antitrust care dateaza de trei ani, dupa ce proprietarul celui mai utilizat motor de cautare online s-a angajat sa afiseze in rezultatele cautarilor alaturi de propriile servicii specializate si pe cele ale rivalilor. Astfel Google a evitat o amenda de pana la 5 miliarde de dolari.