Facebook recomandă utilizatorilor să-și revizuiască setările de confidențialitate
Într-o eră în care rețelele sociale știu totul despre noi, ''Facebook'' a făcut câteva modificări prin care putem limita accesul la datele personale.
Putem inclusiv să blocăm reclamele primite, în funcție de pasiunile și dorințele noastre. Paginile de internet, pe care vom intra, nu vor mai avea cum să stocheze anumite informații, care până acum erau folosite apoi în mesaje și ne influențau, potrivit specialiștilor. În țară, un român din doi are cont pe ''Facebook''.
Nouă milioane șase sute de mii de oameni au cont pe Facebook în România, iar o bună parte dintre aceștia fac cumpărături online sau caută diverse informații pe internet. A devenit o rutină deși plătim pentru asta: datele personale.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Indiferent ce site-uri accesăm: fie ele de călătorii, restaurante , îmbrăcăminte sau accesorii, cu ajutorul Facebook fiecare site va înregistra absolut toate datele despre noi : gen, vârstă, categorie socială, pasiuni sau chiar culori preferate, în funcție de căutările pe care noi le am făcut pe site-urile respective.
Dragoș Stanca, expert digital media și antreprenor: „De exemplu, dacă cineva își dă acceptul să intre într un cont pe un site de fashion, folosind contul de Facebook, atunci datele din Facebook sunt transmise către acel site pentru a ne ușura experiența de căutare, pentru a cumpăra mai ușor niște produse. Acum Facebook transparentizează încă un lucru: oferă utilizatorilor ce alte site-uri și aplicații au luat date de la Facebook și le folosesc în diverse scopuri pentru profilare sau pentru acces în diverse aplicații.''
Prin aceste modificări, Facebook dă posibilitatea ca toate aceste date știute de site-uri despre noi, să dispară.
Dragoș Stanca: „Dacă intrați la setări veți vedea o pagină unde scrie ''off facebook activity”, adică activitatea noastră în afara Facebook și avem o listă întreagă de diverse aplicații și lucruri, pe care noi le accesăm, folosind date din Facebook. În cazul meu sunt 661 de aplicații și site-uri care au datele mele. Am acum libertatea să apăs butonul ''clear history'' și să nu mai fiu targetat de aceste site uri.”
Facebook recomandă celor aproximativ două miliarde de utilizatori din jurul lumii să-și revizuiască setările de confidențialitate.
Toți userii vor primi în săptămânile ce urmează o notificare prin care li ce cere revizuirea acestor setări. Este vorba despre setări prin care putem controla cine ne poate vedea postările/informațiile sau seta alerte de login, scrie engadget.com.
De asemenea, tot de aici putem vedea cu ce aplicații 3rd party împărtășim datele de pe Facebook.
Totodată, rețeaua de socializarea anunță că a lansat și o unealtă specială numită Off-Facebook Activity (Activitatea în afara FB). Acesta ne permite să vedem ce informații obține Facebook despre noi de la companii 3rd party. Aceste informații constă în preferințele noastre pentru a ni se livra reclame. La cerere, aceste date stocate și colectate de către Facebook pot fi șterse din contul tău de utilizator dacă dorești. Nu în ultimul rând avem și funcția de notificări login.
Conceptul din spatele acesteia este destul de simplu, astfel că vom fi alertați ori de câte ori o aplicație 3rd party va utiliza informațiile noastre de login.