Facebook a suspendat zeci de mii de aplicații cu potențial de risc pentru utilizatori
Facebook a anunţat vineri că a suspendat zeci de mii de aplicaţii care reprezentau un potenţial risc din punct de vedere al respectării vieţii private a utilizatorilor săi, după o anchetă internă efectuată pe milioane de aplicaţii, relatează AFP.
Reţeaua de socializare a lansat această anchetă ca răspuns la scandalul Cambridge Analytica: în 2018, un lansator de alertă a dezvăluit că această întreprindere britanică efectuase campanii de manipulare în masă pentru a influenţa alegătorii americani şi britanici, trecând prin aplicaţii pe Facebook.
"Noi promiseserăm la vremea respectivă că vom trece în revistă toate aplicaţiile care au avut acces la cantităţi importante de informaţii (despre utilizatori) înainte de schimbarea regulamentului nostru în 2014", explică într-un comunicat Ime Archibong, vicepreşedinte al parteneriatelor la Facebook, citat de Agerpres.
Pentru această mare anchetă, platforma a lucrat cu " sute de persoane: avocaţi, anchetatori externi, analişti de date, ingineri" cu scopul de a "înţelege mai bine mecanismele abuzive" şi a putea, în fine, "să depisteze actorii nefaşti printre dezvoltatori".
Suspendările vizează 400 de dezvoltatori, dar "nu înseamnă neapărat că aceste aplicaţii reprezintă o ameninţare pentru oameni", a indicat Ime Archibong.
Unele aplicaţii "nu au răspuns cererilor noastre pentru a avea mai multe informaţii, deci noi le-am suspendat, conform angajamentelor noastre de a acţiona", a precizat el.
De la izbucnirea scandalului Cambridge Analytica în martie 2018, Google şi Facebook sunt supuse unei atenţii deosebite în special din partea unor guverne, atât în SUA, cât şi în Europa, privind utilizarea datelor personale.
Agenţia de protecţie a consumatorilor americani a aplicat în iulie o amendă record de 5 miliarde de dolari pentru Facebook pentru că şi-ar fi "înşelat" utilizatorii cu privire la controlul asupra vieţii lor private, în special în cursul unei scurgeri masive de date personale spre firma britanică Cambridge Analytica, implicată în campania prezidenţială a lui Donald Trump şi cea pentru Brexit în Regatul Unit.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!