Facebook a suspendat sute de conturi Instagram piratate și vândute. Ce măsuri a luat împotriva hackerilor
Sute de conturi de Instagram piratate au fost suspendate, la fel ca și conturile persoanelor considerate responsabile. Conturile compromise au fost vândute chiar și pentru zeci de mii de dolari.
Persoanele implicate în această practică de încălcare a regulilor sunt figuri bine cunoscute într-o comunitate cunoscută sub numele de OGUsers, care comercializează nume de utilizatori dorite pentru site-uri populare, de la Twitter la Netflix, pentru bani şi influenţă, a declarat o purtătoare de cuvânt a Facebook, potrivit news.ro.
Numele de utilizatori, care se pot vinde cu zeci de mii de dolari, sunt adesea cuvinte scurte apreciate pentru că nu sunt disponibile, precum @food sau @snow.
Companiile de socializare, inclusiv Instagram, deţinută de Facebook, au reguli împotriva vânzării conturilor. Persoanele acuzate de participarea la un atac de hacking major pe Twitter de anul trecut, când o serie de conturi VIP au fost deturnate, au avut legături şi cu această practică şi cu forumul online OGUsers, arată sursa citată.
Este prima oară când Facebook face publice măsurile cu privire la această activitate, însă reprezentanta companiei a spus că au fost eliminate conturile piraților cbernetici în mod continuu.
Oficialii Twitter şi TikTok au spus la rândul lor că au luat recent măsuri împotriva OGUsers.
De asemenea, Twitter a suspendat definitiv o serie de conturi din reţeaua OGUsers conform regulilor sale împotriva manipulării platformei şi a spamului, potrivit unui purtător de cuvânt.
O purtătoare de cuvânt a TikTok a declarat că platforma a recuperat recent o serie de nume de utilizatori pe care OGUsers le-au înregistrat pentru a profita de pe urma vânzării.
Un administrator al forumului OGUsers a afirmat anterior că site-ul interzice tranzacţionarea conturilor dobândite prin hacking.
Purtătorul de cuvânt al Facebook a declarat că phishingul şi schimbul de SIM - în cazul în care hackerii au acces la un telefon pentru a intra în conturile asociate acestuia - sunt modalităţi populare de a fura numele de utilizatori pe Instagram.
Facebook a precizat că multe dintre persoanele implicate în această practică sunt minori.
Conturile de Instagram dezactivate includ şi conturile swapper-urilor, care mută numele de utilizatori în conturi Instagram noi şi intermediari, care supraveghează tranzacţiile dintre cumpărătorii şi vânzătorii de nume de utilizator şi iau o parte din bani, de obicei în bitcoin.