iLikeIT. Cum a devenit o infracțiune să faci un cont fals pe Facebook
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis de curând că este o infracţiune deschiderea și utilizarea unui cont pe Facebook sau Instagram, pe numele altei persoane.
Cum suntem protejați însă de rețelele sociale, dar și de lege în astfel de situații, au explicat Iulia Ionescu şi invitata ei la iLikeIT, avocata Ana Maria Udriște.
Ana Maria Udriște: „Decizia a fost dată tocmai în contextul în care cineva folosise un profil al altei persoane, care există în realitate, tocmai ca să dea poze pe acel profil, cu acea persoană, să facă un rău. Și atunci Înalta Curte a spus că da, într-adevăr, atunci când noi folosim o platformă de socializare, un cont pe rețelele sociale, și urmărim să obținem ceva de pe urma acestei acțiuni, avem infracțiunea informatică. Acum, nu este același lucru cu infracțiunea de fals de identitate, interesant e că aici nu este neapărat nevoie să avem un prejudiciu palpabil, adică mi s-a întâmplat ceva pe care îl pot cuantifica, spre exemplu dacă cineva a făcut un profil în numele meu, mi-a adus un prejudiciu să zicem, de un milion de euro, nu, pur și simplu l-a făcut cineva.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La ce ne ajută? Hai să ne gândim, ești un creator de conținut, Dacă nu ți s-au făcut cinci conturi fake până acum, ai scăpat. Dar sunt multe persoane care cu cât sunt mai cunoscute, influența marketingului e din ce în ce mai puternică, vor avea conturi false. Nu mă refer la relațiile personale, că fac eu un cont ca să mă răzbun pe un prieten, o iubită și să dau niște informații, pur și simplu mă folosesc de numele tău pentru a vinde niște produse. De aceea, o jurisprudență a Înaltei Curți te ajută să tragi un semnal de alarmă că dacă voi face așa ceva chiar risc să fac închisoare.”