Elevii care au învățat la școală să creeze și să vândă propriile invenții
Deşi sunt abia în clasa a 10-a sau a 11-a, zeci de elevi au pus deja bazele unor afaceri reale şi au idei inedite.
Un geam inteligent, care se închide de pe telefon, sau primul panou care se orientează după soare ca să producă mai multă energie. Au învăţat la şcoală să le construiască, să le promoveze şi să le vândă, dar nu din manuale, ci cu ajutorul unei organizaţii non-profit şi al unor profesori dedicaţi.
Geamul inteligent este mai scump cu 60 de euro ca unul clasic şi în plus vă poate feri şi de pericole.
Iar câțiva tineri se laudă că au inventat primul panou care se orientează după soare.
”Un fel de floarea soarelui, are acelaşi efect. Urmărind soarele în permanenţă produce mult mai multă energie decât dacă ar fi staţionar. Cu aproximativ 30-35% mai multă energie.”
Fie că vorbim de casca de bicicleta care filmează, de afaceri cu mâncare ori de aplicaţii pentru telefon, 20 de astfel de idei au intrat în finală unui concurs naţional organizat de Junior Achievement, o organizaţie non-profit.
Din păcate, scoala românească este mult în urmă. Manualele de economie şi de educaţie antreprenorială sunt editate la începutul anilor 2000, adică înainte să intrăm în Uniunea Europeană.
De anul viitor, şi Ministerul Educaţiei are în plan să transforme câteva licee în şcoli de afaceri, iar cei care vor să pună bazele unui business să urmeze cursuri speciale.