Descoperire uluitoare. O bacterie de pe Pământ poate supraviețui în spațiu și poate rezista călătoriilor către Marte
O bacterie, care este foarte rezistentă la radiații și la alte pericole ce țin de mediu, a supraviețuit în afara Stației Spațiale Internaționale timp de trei ani, potrivit unui studiu.
Bacteriile Deinococcus se găsesc pe Pământ și au fost poreclite de către oamenii de știință „Bacteriile Conan”, datorită capacității lor de a rezista frigului, deshidratării sau acidului, transmite CNN.
De asemenea, este inclusă în Cartea Recordurilor ca fiind „cea mai rezistentă bacterie”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Această misiune a fost concepută pentru a testa teoria „panspermiei”, care sugerează că microbii pot trece de pe o planetă pe alta și să se răspândește prin intermediul meteoriților și asteroizilor.
Astfel, mai mulți oameni de știință se întreabă dacă bacteria, rezistentă la radiațiile ultraviolete, ar putea supraviețui în spațiu și ar putea ajunge și pe alte planete.
„Rezultatele sugerează că Deinococcus ar putea supraviețui în timpul călătoriei de pe Pământ către Marte și invers”, a mai adăugat un expert.
Pe de altă parte, în interiorul Stației Spațiale, oxigenul și umiditatea s-au dovedit dăunătoare pentru bacterii.
Potrivit unor cercetări ale specialiștilor, astfel de bacterii care au o grosime mai mare de 0,5 milimetri ar putea supraviețui între 15 și 45 de ani în afara stației.
„Originea vieții pe Pământ este cel mai mare mister. Oamenii de știință pot avea puncte de vedere total diferite asupra problemei. Dacă panspermia este posibilă, viața ar putea exista pe mai multe planete decât credeam anterior”, a mai transmis un om de știință.