Cinci copii au murit din cauza mucegaiului din spital. „Îmi cer iertare fiecărei mame”

Dată publicare: 20-11-2019 07:58
Dată actualizare: 20-11-2019 09:11


Cinci copii au murit, iar șapte au avut nevoie de tratament, după ce au fost infectaţi cu o bacterie existentă în mucegai. S-a întâmplat la Spitalul din oraşul american Seattle, unul dintre cele mai mari din Statele Unite.

Autorităţile sanitare sunt încă în stare de alertă pentru că în ultimul an acolo au fost operaţi cel puţin trei mii de micuți, iar efectele infecţiei pot să apară și de acum încolo.

Jeff Sperring, directorul spitalului: „Îmi cer iertare fiecărei mame, tată sau îngrijitor care și-a pus încrederea în noi. Aţi fost nişte copii extraordinari, cu familii curajoase. V-am dezamăgit şi îmi pare rău."

În fața jurnaliştilor, directorul spitalului a recunoscut problemele cu care se confruntă instituţia pe care o conduce. Abia ieri a dezvăluit că în ultimii doi ani mai mulţi pacienţi minori au avut de suferit din cauza ciupercii Aspergillus.

De vină ar fi, se pare, sistemul de filtrare a aerului din sălile de operaţie, pe care s-ar fi format cu timpul mucegai.

Jeff Sperring, directorul spitalului: „La vremea respectivă credeam că au fost nişte incidente izolate. Acum credem că aceste infecții au fost cauzate probabil de sistemul de filtrare a aerului, care ne-a alimentat sălile de operație. Privind în urmă, ar fi trebuit să facem conexiunea mai repede. Pur și simplu, am eșuat."

Conducerea spitalului a decis închiderea tuturor sălilor de operaţie şi spune că va înlocui întregul sistem de ventilaţie în cel mai scurt timp. Primele echipamente vor ajunge săptămâna viitoare, dar lucrarea va fi gata abia după Revelion.

Aspergillus este un tip de ciupercă întâlnit frecvent în sol, praf şi aer, şi se poate dezvolta atât în mediul ​​interior, cât şi exterior. Nu provoacă infecţii la majoritatea oamenilor, ci doar la cei cu sistem imunitar slăbit sau cu boli pulmonare.


VIDEO PROTVPLUS.RO