De ce se strică mai repede telefoanele pe căldură. Sfaturi de prelungire a vieții pentru iPhone și Android
Telefoanele mobile suferă la fel de mult ca noi atunci când este cald. Se încălzesc foarte repede în această perioadă, dacă nu sunt utilizate corect.
iPhone este proiectat să funcționeze la temperaturi ambientale cuprinse între 0° și 35° C și depozitat la temperaturi între -4° și -20° și 45° C. iPhone-ul poate fi deteriorat și durata de viață a bateriei poate fi scurtată dacă este depozitat sau utilizat în afara acestor intervale de temperatură. Evitați expunerea iPhone-ului la schimbări dramatice de temperatură sau umiditate. Totuși, când utilizați iPhone sau încărcați bateria, este normal ca iPhone să se încălzească.
De celalaltă parte, și telefoanele cu Android au același range de operare.
În cazul în care nu este respectată fereastra optimă de temperatură, telefonul poate să reducă puterea de calcul (va funcționa mai lent, pot apărea erori, aplicații care se închid). În plus, sănătatea acumulatorului este afectată. Dacă telefonul merge mai greu decât de obicei, e un semn că este foarte încins.
Nu folosiți camera foto sau video afară. Sau nu pe perioade lungi de timp. Valabil și pentru navigație, ecranul este și el o sursă importantă de căldură.
Ce putem să facem ca să prevenim?
Datele la nivelul întregii industrii sunt greu de obținut, dar Asurion - o firmă americană care oferă servicii de asigurare a telefoanelor și administrează aproximativ 700 de magazine de reparații pentru smartphone-uri - a observat cu aproape 15% mai multe probleme legate de baterie în timpul verii caniculare record de anul trecut, comparativ cu restul anului 2023, arată Bloomberg.
Întrucât vara aceasta se anunță a fi și mai fierbinte, iată ce trebuie să știți pentru a vă păstra smartphone-ul în condiții optime
Orice utilizare crește temperatura - e logic, pentru că procesorul are nevoie de energie electrică iar asta generează căldură. Telefoanele nu pot fi răcite prin ventilatoare, au sisteme cu răcire pasivă care fac schimb de temperatură cu mediul exterior - cum afară este cald, nu poate să facă eficient acest lucru.
Ecranul negru atrage căldură, nici nouă nu este bine dacă avem tricou ori pantaloni negri, este același lucru pentru telefonul mobile. Nu lăsați telefonul la soare și mai ales atunci când este conectat la o sursă de alimentare - aici mă refer în special atunci când este ținut în mașină, conectat pentru Android Auto sau Apple CarPlay. -
Ce facem dacă telefonul se încinge. Nu ajută să-l răcim repede, să-l punem la gura de ventilație de la sistemul de răcire din mașină, de exemplu. Nu folosiți încărcarea wireless!
Dacă încărcăm telefonul acasă, ajută să-i scoateți husa și să-l lăsați pe mobilă, nu pe cearșaf, pernă, pătură.
Dacă se încălzește, scoatem husa telefonului, dăm un restart sau punem telefonul pe airplane mode, închidem din aplicații. Nu ar strica și o actualizare la zi a aplicațiilor și a sistemului de operare, în speranța că putem preveni câteva probleme generate de bug-uri ale acestora.
Nu expuneți direct la soare, nici măcar în mașină, la vedere. Scoateți husa dacă folosiți telefonul perioade mai lungi și păstrați răcoare în zona în care încărcați telefonul.