EXCLUSIV. Succes senzațional obținut de doi IT-iști din România, tată și fiu, la o competiție internațională de proiecte AI
În cadrul evenimentului AMD Advancing AI 2024 din San Francisco au fost anunțați câștigătorii concursului internațional de proiecte AMD Pervasive AI Developer.Unul din marele premii a fost câștigat de Dobrea Dan Marius și Dobrea Matei Ștefan din România.
Domeniul IT din România dovedește că este unul performant și poate dezvolta proiecte care să se impună în competiții internaționale la care participă în concurență cu alți mii de dezvoltatori din întreaga lume.
Un succes excepțional a fost obținut joi seară de către Dobrea Dan Marius și Dobrea Matei Ștefan din Iași, România, care au fost anunțați câștigători ai secțiunii Robotics AI din cadrul AMD Pervasive AI Developer Contest. Cei doi sunt tată și fiu și au câștigat competiția cu un proiect experimental de dronă, denumit Sheild UAV - Autonomous UAV.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Premiul le-a fost înmânat de către președintele & CEO-ul companiei AMD, dr. Lisa SU, iar o sală întreagă în care se afla crema IT-ului din Silicon Valley i-a aplaudat la scenă deschisă. Suma câștigată de cei doi este de 10.000$.
Dobrea Dan Marius este profesor la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași. Este un profesor cu experiență, cu o istorie demonstrată de lucru în învățământul superior și cercetare. Are Cunoștințe în sisteme inteligente, IoT, sisteme încorporate, HCI, BCI, informatică, Bluetooth LE și inginerie electrică. Profesionist puternic în educație, cu un doctorat de cercetare axat pe inginerie electronică și telecomunicații (interfață om-computer și senzori inteligenți) obținut la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași.
Dobrea Matei-Ștefan este elev la Colegiul Național Iași.
După obținerea premiului, seniorul Dobrea a declarat emoționat: "Labora (hard, very hard), veni (San Francisco), vidi (AMD Advancing AI 2024), vici (FIRST PLACE!!!! UAV, AI, robotics)." ( Muncit din greu, foarte greu , venit la San Francisco, văzut AMD Advancing AI 2024 și câștigat primul loc - UAV, AI, robotică - n. trad.)
Ce înseamnă concursul AMD Pervasive AI Developer
Este un concurs anual prestigios în care dezvoltatorii din întreaga lume au posibilitatea de a crea proiecte inovatoare de AI ! Este susținut de AMD, care își extinde acoperirea AI la dezvoltatorii de hardware, software și AI din diverse industrii, inclusiv centre de date, stații de lucru și laptop-uri pentru clienți, industria, jocuri și auto . Scopul este de a promova inovații revoluționare, alimentând un val de aplicații inteligente și eficiente care pot schimba lumea în bine.
Anul acesta, AMD a provoacat dezvoltatorii AI să creeze proiecte inovatoare pe hardware AMD selectat și să concureze în trei categorii interesante: Generative AI, Robotics AI și PC AI. Fiecare categorie a avut un premiu de top de 10.000 USD și premii suplimentare pentru câștigătorii locurilor doi și trei.
Secțiunea la care s-au impus românii este Robotics AI.
Această categorie, prezentată în colaborare cu MassRobotics, a invitat dezvoltatorii să exploreze integrarea tehnicilor AI în robotică. AI în robotică le dă roboților puterea de a emula abilitățile umane prin învățarea automată, viziunea computerizată, procesarea limbajului natural și multe altele. Această integrare deține un potențial imens pentru a revoluționa industrii precum producția, asistența medicală, transportul și multe altele, prin îmbunătățirea capacităților și adaptabilitatea roboților. În proiectele înscrise în concurs trebuia folosite anumite elemente de hardware și software AMD - Kria KR260 Robotics Starter Kit + Vitis AI or PYNQ.
La întoarcerea în țară câștigătorii vor fi invitați într-o emisiune I Like AI pentru a prezenta pe larg proiectul lor.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: concurs, romania, premiu, inteligenta artificiala, myimpact,
Dată publicare:
11-10-2024 03:59