Drona rusească ar fi stat 3 minute în spațiul nostru aerian joi seară. Armata a ridicat în premieră patru aeronave
S-a dat alarma azi-noapte în nordul județului Tulcea. Autoritățile au emis un mesaj RO-Alert după ce radarele românești au detectat mai multe drone ale Federației Ruse care se îndreptau către portul ucrainean Ismail.
Patru avioane de luptă - două românești și două spaniole - au decolat la interval de o oră de la bazele aeriene Borcea și Mihail Kogălniceanu ca să monitorizeze situația. Una dintre drone a intrat pentru trei minute în spațiul nostru aerian.
Drona a intrat în spațiul aerian al României în jurul orei 3.00 și timp de 3 minute ar fi zburat deasupra teritoriului nostru - a transmis Ministerul Apărării Naționale. Aparatul de zbor fără pilot se îndrepta către portul Ismail, aflat pe malul ucrainean al Brațului Chilia din Delta Dunării.
Incidentul a avut loc în timpul unui atac masiv al Rusiei asupra teritoriilor ucrainene. Biroul Procurorului General al Ucrainei a transmis că 3 trei oameni au fost uciși și 14 - printre care și 3 copii - răniți.
Forțele Aeriene Române au monitorizat situația.
La ora ora 1 și 52 de minute - ca urmare a detectării unor grupuri de drone în apropierea spațiului aerian al României - două avioane F16 au decolat de la Baza Aeriană Borcea. 9 minute mai târziu populația din Tulcea a fost avertizată prin RO-Alert.
La ora 3.22 au decolat alte două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole de aici, din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
Cele două aeronave spaniole de la baza Mihail Kogălniceanu au zburat peste Marea Neagră, la gurile Dunării pentru a preveni o posibilă intrare a dronelor rusești în zona apelor noastre teritoriale. Decolarea a patru aeronave este o premieră. Militarii spun că pătrunderea unei drone neautorizate ridică probleme întrucât legislația românească nu permite distrugerea acestor aparate decât în situații critice.
Virgil Bălăceanu, fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei: „Misiunile sunt acum de monitorizare căci acum lururile sunt din nou complicate și nerezolvate din punct de vedere al misiunii pe care trebuie să o îndeplinească. Legislația ar trebui să spună imediat ce se intră neautorizat să execute o misiune de nimicire. De ce? Pentru că aceste drone au explozibili la bord.”
Daniel Năstase, purtătorul de cuvânt al ISU Tulcea: „Zona vizată de atac este pe teritoriul ucrainean, la mică distanță de granița cu România, și există posibilitatea ca anumite obiecte în urma ripostei armatei ucrainene să cadă pe teritoriul românesc.”
Constantin Spânu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării: „Din datele disponibile la acest moment, nu a fost semnalată existența unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale execută, începând din această dimineață, cercetări în zonă cu mijloace aeriene și cu echipe la sol.”
Atacul cu drone a fost al optulea efectuat anul acesta asupra porturilor ucrainene de pe brațul Chilia al Dunării.