Cursuri de digitalizare pentru persoanele în vârstă, care vor să învețe să folosească Facebook sau Google

×
Codul embed a fost copiat

Prea puțini din cei aproape patru milioane de vârstnici din țara noastră știu să folosească un telefon, un laptop sau o tabletă.

Sunt curioși, vor să învețe, dar de cele mai multe ori nu au pe nimeni în preajmă care să-i ajute să se împrietenească cu tehnologia.

Se pot înscrie, însă, la cursuri gratuite de digitalizare pentru bunici. Mai multe asociații din România fac acum eforturi pentru a-i integra pe bătrâni în societatea actuală.

Sute de vârstnici au absolvit deja cursurile gratuite de digitalizare ale asociației 3DUTECH. Mulți s-au înscris în perioada pandemiei. Acum păstrează legătură cu cei dragi pe WhatsApp sau Facebook, își plătesc facturile online și urmăresc seriale pe platformele de streaming.

Mihai Peca, profesor 3DUTECH: ”Fiecare bunic care intră pe internet este o performanță, este un vârf pe care am reușit să-l cucerim, este un om pe care l-am adus alături de noi în societatea actuală.”

Citește și
ochelari apple
iLikeIT. Apple pregătește lansarea unor noi produse. Cum vor arăta ochelarii de realitate mixtă
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Ceea ce nouă ni se pare extrem de simplu, să plătim o factură, să facem o achiziție pe internet, de multe ori pentru bunicii noștri reprezintă o mare provocare. Noi ne propunem ca prin aceste întâlniri ei să învețe să se descurce singuri, în orice fel de situație, dar să rămână și în siguranță pentru că această accesare a internetului presupune și niște reguli de siguranță, pe care trebuie să le ia în considerare.”

Pe doamna Maria, în vârstă de 75 de ani și pe doamna Mariana, de 69 de ani, le-am întâlnit la una dintre activitățile asociației "Niciodată Singur". Mi-au povestit cum tehnologia le-a schimbat viața.

Maria Dumitrașcu, 75 de ani: ”Peste tot eu sunt cu telefonul. Urmăresc mesajele, telefoanele și stau pe WhatsApp și atunci trimit și eu mesaje, iar relațiile cu prietenii chiar sunt doar prin telefon. ”

Cătălin, Asociația "Niciodată singur”: ”Există acel mic prim pas, acela de a vrea sa fi iar activ, de a avea prieteni, de a vrea să te bucuri și de a vrea să trăiești frumos până la sfârșitul bătrâneții. Este un drum lung, cu siguranță. În primul rând trebuie să explicăm tehnologia de la zero, pentru că nu poți să spui double tap sau zoom in, trebuie să explici cum se fac aceste lucruri.”

Mariana Pitulice, 69 de ani: ”Se simte când rămâi singur, că trebuie să mai aduci ceva în viața ta. Și atunci Dumnezeu sau Facebook-ul mi-a adus în dar această asociație.”

Voluntarii de aici au organizat și o ședință foto pentru doamnele din comunitatea lor și încearcă să le ofere tot felul de experiențe care să-i ajute să se bucure de viață. Au inclusiv un podcast.

Cătălin, Asociația "Niciodată singur”: ”Vrem să arătăm că ei sunt partea activă a comunității, vrem să arătăm că au multe de oferit, vrem să ne întoarcem la momentul în care puneam vârstnicul în capul mesei și îl ascultam sau vârstnicul era în contact cu nepoții pentru a-I da lecții de viață. Așa este și podcastul nostru, eu lună de lună am un vârstnic invitat și încerc să aflu de la el cinci sfaturi de viață, care să se aplice pentru toată lumea, din experiența lor.”

Maria Dumitrașcu, 75 de ani: ”Din punct de vedere medical ne ajută foarte mult. Sunt și lucruri interesante, dar cel mai mult ne ajută din punct de vedere psihologic. Noi suntem persoane la vârsta a treia care am rămas fără o ocupație. Atunci Facebook vine cu o mulțime de articole de psihologie, care pe noi ne încântă foarte mult. Unele rămân în cap, iar celelalte ne ghidează.”

Mariana Pitulice, 69 de ani: ”Cel mai mult îmi place să cumpăr bilete la spectacol. Mi se pare mai comod decât să merg la sală, să stau la coadă, să cumperi bilet, să te întorci. Mai fac și cumpărături, mai făceam. Acum sunt mai temperată pentru că mi-am dat seama că unele lucruri le-am cumpărat greșit. ”

Bunic: ”Care este cel mai important aspect atunci când vine vorba de folosirea tehnologiei? Partea de informații. Accesul la internet.”

Este important să le explicăm bunicilor noștri și cum să distingă informațiile false. Acestea sunt de mai multe feluri. Cele de tip trolling, de exemplu, par inofensive, dar nu e chiar asa. Sunt acele parodii distribuite de multe ori pe WhatsApp pentru amuzament, iar clickbait- urile reprezintă o conexiune falsă între titlu, elementele vizuale și informația reală.

Dacă nu vreți să încurajați o astfel de știre, pur și simplu nu trebuie să dați click pe ea. Este o metodă folosită pentru a stârni curiozitatea publicului și a crește numărul de accesări pe anumite site-uri. Mai sunt apoi și informațiile puse într-un context fals, sursele false, manipularea prin imagini contrafăcute sau știrile inventate, care sunt cele mai periculoase.

Există, însă, și vârstnici care își dedică acum timpul pentru a-i ajuta pe alții, folosind tehnologia. John are 70 de ani și este din Statele Unite ale Americii. S-a stabilit aici în urmă cu șapte ani. Le predă engleză copiilor de la Fundația Regală Margareta a României. Cursurile se desfășoară online.

John: ”Sper că-i învăț stima de sine. Sper că-i învăț să fie oameni buni. Vorbim în engleză, în teorie îi învăț engleză, dar de fapt nu fac asta. Mulți dintre ei vorbesc deja foarte bine engleză, dar sunt și câțiva care nu vorbesc engleză așa bine și mai exersăm.”

Copil: ”Noi am început acum doi ani și sincer chiar observ o diferență față de cum am fost înainte și cum pot să comunic acum. Este chiar foarte haios, chiar ne ajută mult, ne face să râdem.”

John: ”Tehnologia este bună. Tehnologia ne face viața mai ușoară. Poți să-mi dai un exemplu de ceva ce s-a întâmplat în viața ta datorită tehnologiei? Mi-am cunoscut soția. Online? Da, online.”

Dacă vreți să faceți parte dintr-o comunitate și să vă inscrieți la diverse activități gratuite, inclusiv cursuri de digitalizare, trebuie doar să deschideți laptop-ul sau telefonul inteligent și să căutați pe Google oricare dintre următoarele asociații: 3DUTECH, ”Niciodată singur” sau Fundația Regală Margareta a României.

Îi puteți contacta oricând.

Disponibil 24 de ore din 24 este și Telefonul Vârstnicului. Peste 85.000 de bătrâni au apelat până acum 0800 460 001.

Potrivit unui studiu din 2021, unul din patru vârstnici din țara noastră se simte singur și are nevoie de sprijin.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
iLikeIT. Site-uri foarte utile în viața de zi cu zi, recomandate de Marian Andrei
iLikeIT. Site-uri foarte utile în viața de zi cu zi, recomandate de Marian Andrei

A venit momentul pentru iLikeIT. Astăzi ne uităm la câteva site-uri foarte utile în viața de zi cu zi. Care sunt acestea, aflăm chiar acum.  

iLikeIT. Apple pregătește lansarea unor noi produse. Cum vor arăta ochelarii de realitate mixtă
iLikeIT. Apple pregătește lansarea unor noi produse. Cum vor arăta ochelarii de realitate mixtă

Apple pregătește lansarea unor noi produse. Tot mai multe zvonuri spun că ar fi vorba despre ochelari de realitate mixtă, laptopuri și computere. Când vor ajunge pe piață și cum vor arăta, aflăm chiar acum la iLikeIT.

iLikeIT. Emisiunea integrală din 15 aprilie 2023
iLikeIT. Emisiunea integrală din 15 aprilie 2023

iLikeIT. Emisiunea integrală din 15 aprilie 2023

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.