Cum funcționează tehnologia numită „realitate mixtă”, care afișează informații și imagini peste lumea reală
Trebuie să ne obișnuim să vedem pe stradă oameni cu ochelari de realitate mixtă, dispozitive care aduc viitorul în fața noastră.
Pe străzile din Statele Unite se plimbă deja persoane purtând acești ochelari, care le permit să acceseze conținut video, jocuri si informații de la locul de muncă.
Toate acestea se întâmplă printr-o tehnologie numită „realitate mixtă”, care afișează informații și imagini peste lumea reală.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Ciprian Făcăeru, designer de realitate mixtă și cercetător în acest domeniu, a fost invitat în studiul iLikeIT pentru a vorbi despre noul gadget Apple, Vision Pro.
Marian Andrei: În primul rând, ce înseamnă Apple Vision PRO și de ce dintr-o dată vorbim despre acest produs, ca și cum ar fi un nou iPhone?
Ciprian Făcăeru: ”Apple Vision Pro este un headset de realitate mixtă, primul produs de acest gen lansat de compania Apple. Da, cred că e e un pas important, care, cel puțin, validează această industrie. Ne referim la realitatea mixtă, care include de altfel și realitatea virtuală și augmentată.”
Marian Andrei: Adică, nu e ca și cum Apple a inventat această categorie, cum nici n-a inventat telefonul mobil, laptopul sau căștile. Dar în cele din urmă, atunci când ajung în acest domeniu, par să înțeleagă cel mai bine ce își doresc consumatorii.
Ciprian Făcăeru: ”Da, și vedem niște practic îmbunătățiri pe partea de calitate în ceea ce privește imaginea, ecosistemul și în mod special interacțiunea. Vedem pasul către o formă de interacțiune naturală. Acest headset nu are controler, nu avem butoane, astfel că putem să folosim simplu propriile mâini pentru a interacționa cu conținutul și cu acest mediu virtual.”
Marian Andrei: Explicat foarte simplu, n-avem Apple Vision Pro aici, căci n-au ajuns deloc în Europa, îți pui ochelarii pe cap și ce se întâmplă mai departe? Practic intri cu capul într-o cutie, dar de fapt se deschide o cu totul altă lume.
Ciprian Făcăeru: ”Da, headset-ul de la Apple este similar de altfel cu acest meta quest 2. Avem niște camere în exteriorul headset-ului, care preia realitatea exterioară. De asta ne permitem să vedem și realitatea și de asta vedem aceste scenarii în care headset-ul este folosit în spații publici. Sunt mai multe forme de, să spunem, interacțiune, dar totul e bazat pe interacțiunea cu mâinile și vedem și cu ochii. Avem un sistem de eye tracking care urmărește practic locul în care ne uităm și apoi selectăm o iconiță dintr-un meniu și cu un simplu click, un pinch, selectăm aplicația.”
Sursa: Pro TV
Etichete: ilikeit, apple, marian andrei, realitatea virtuala,
Dată publicare:
05-02-2024 10:32