Mii de romani, pacaliti sa primeasca cel mai nou virus de pe Facebook. Cum il poti evita
In pas cu lumea moderna, hackerii s-au mutat si ei pe retelele de socializare. Si-au lansat un virus, ascuns intr-o aplicatie, care promite sa schimbe felul in care arata o pagina de Facebook.
Doar ca nu face nimic din ce anunta. Dimpotriva. Fura datele utilizatorilor dintr-un click. Deja cateva mii de romani au picat in aceasta capcana.
Virusul numit "Facebook colour changer" e ascuns sub numele unei aplicatii care promite sa modifice fundalul anost al profilului de Facebook. Un pretext care ii pacaleste pe multi. Mai ales ca aplicatia poate fi descarcata gratuit de pe Google Chrome.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"M-am trezit cu multe postari facute pe numele meu pe Facebook si cu vreo 30-40 de bloguri pe adresa mea de Gmail.", a declarat Alex, o victima.
In realitate, pagina ramine neschimbata. Cine se prinde repede pierde doar contul de logare pe Facebook.
Exista insa si o a doua faza a pacalelii.
"Daca dam click pe acest banner, suntem trimisi catre un scam, un site care promite ca putem sa castigam bani de-acasa. ", explica un specialist.
Cei care nu scimba imediat parola si datele de autentificare sint atrasi intr-o activitate de asa zisa sondare in care li se promite ca vor primi 300 de euro, daca raspund la anumite intrebari. In realitate, fara sa vrea, ajung sa le ofere hackerilor si alte date personale.
"Efectiv, esti obligat, mai mult sau mai putin sa dai datele tale, care pot fi folosite mai departe.", spune Liviu Arsene, un specialist in securitate.
Intr-un final se ajunge ca in numele dumneavoastra sa fie date mesaje false pe Facebook si vi se deschid bloguri care nu va apartin. Pana acum, 2 milioane de bloguri false au fost deschise astfel.
Specialistii recomanda sa fim mai atenti atat cu datele noastre, cat si cu aplicatiile pe care la rulam, in special pe facebook.
In principiu, trebuie sa respecti aceleasi reguli ca pe tot internetul sa nu apesi pe linkuri care par ciudate sau prea bune ca sa fie adevarate.
In Romania sunt 5 milioane de utilizatori de facebook si peste 1 miliard la nivel mondial.
Un mediu propice pentru escrocheriile de tot felul. Nu putine sunt cazurile in care utilizatorilor li se promit telefoane in schimbul unui like, in realitatate raminind fara date.