Mii de romani, pacaliti sa primeasca cel mai nou virus de pe Facebook. Cum il poti evita

Facebook

In pas cu lumea moderna, hackerii s-au mutat si ei pe retelele de socializare. Si-au lansat un virus, ascuns intr-o aplicatie, care promite sa schimbe felul in care arata o pagina de Facebook.

Doar ca nu face nimic din ce anunta. Dimpotriva. Fura datele utilizatorilor dintr-un click. Deja cateva mii de romani au picat in aceasta capcana.

Virusul numit "Facebook colour changer" e ascuns sub numele unei aplicatii care promite sa modifice fundalul anost al profilului de Facebook. Un pretext care ii pacaleste pe multi. Mai ales ca aplicatia poate fi descarcata gratuit de pe Google Chrome.

"M-am trezit cu multe postari facute pe numele meu pe Facebook si cu vreo 30-40 de bloguri pe adresa mea de Gmail.", a declarat Alex, o victima.

In realitate, pagina ramine neschimbata. Cine se prinde repede pierde doar contul de logare pe Facebook.

Citește și
color changer
Aplicatia "Facebook Color Change" pentru Google Chrome trimite userul pe site-uri fraduloase

Exista insa si o a doua faza a pacalelii.

"Daca dam click pe acest banner, suntem trimisi catre un scam, un site care promite ca putem sa castigam bani de-acasa. ", explica un specialist.

Cei care nu scimba imediat parola si datele de autentificare sint atrasi intr-o activitate de asa zisa sondare in care li se promite ca vor primi 300 de euro, daca raspund la anumite intrebari. In realitate, fara sa vrea, ajung sa le ofere hackerilor si alte date personale.

"Efectiv, esti obligat, mai mult sau mai putin sa dai datele tale, care pot fi folosite mai departe.", spune Liviu Arsene, un specialist in securitate.

Intr-un final se ajunge ca in numele dumneavoastra sa fie date mesaje false pe Facebook si vi se deschid bloguri care nu va apartin. Pana acum, 2 milioane de bloguri false au fost deschise astfel.

Specialistii recomanda sa fim mai atenti atat cu datele noastre, cat si cu aplicatiile pe care la rulam, in special pe facebook.

In principiu, trebuie sa respecti aceleasi reguli ca pe tot internetul sa nu apesi pe linkuri care par ciudate sau prea bune ca sa fie adevarate.

In Romania sunt 5 milioane de utilizatori de facebook si peste 1 miliard la nivel mondial.

Un mediu propice pentru escrocheriile de tot felul. Nu putine sunt cazurile in care utilizatorilor li se promit telefoane in schimbul unui like, in realitatate raminind fara date.

Citește și...
iLikeIT. Restaurantul romanesc
iLikeIT. Restaurantul romanesc "digital". Cele mai bune meniuri sunt .. pe Facebook

Cat asteptati de obicei sa dati comanda, o data ce v-ati asezat la masa intr-un restaurant? In cel mai fericit caz e o chestiune de minute, daca nu chiar zeci. 

Aplicatia
Aplicatia "Facebook Color Change" pentru Google Chrome trimite userul pe site-uri fraduloase

Aproape 40.000 de utilizatori ai Facebook se confrunta cu o problema speciala pornita dintr-o aplicatie care ar trebui sa schimbe culoarea profilului.

De ce se teme CEO-ul Yahoo:
De ce se teme CEO-ul Yahoo: "Facebook pregateste un produs care ne va omori"

Facebook, cea mai mare retea de socializare din lume, pregateste lansarea unui produs care sperie sefii portalului Yahoo, relateaza Business Insider.

Recomandări
Demisii la vârf în instituțiile colectoare de taxe. Ar fi venit la pachet cu rotativa puterii
Demisii la vârf în instituțiile colectoare de taxe. Ar fi venit la pachet cu rotativa puterii

Departe încă de a rezolva problemele celor care ies în stradă cerând salarii mai mari, politicienii s-au ocupat, totuși, să caute vinovații.

Polonia, modernizată cu bani europeni. Investițiile făcute inteligent prin fondurile de la Uniunea Europeană
Polonia, modernizată cu bani europeni. Investițiile făcute inteligent prin fondurile de la Uniunea Europeană

În timp ce România pierde timp și bani cu anchete și dispute politice, Polonia își reconstruiește țara cu bani europeni. Este un model de succes despre cum pot fi cheltuite fondurile de la Uniunea Europeană, rata de absorbție fiind de peste 80%.

Protest uriaș al sindicaliștilor din învățământ. Oamenii au venit din toată țara, pe banii lor. Ce le-a oferit Guvernul
Protest uriaș al sindicaliștilor din învățământ. Oamenii au venit din toată țara, pe banii lor. Ce le-a oferit Guvernul

După negocierile purtate marți, sindicatele au anunțat că greva din școli nu se oprește. Peste 20.000 de angajați din învățământ au fost în stradă, la cel mai mare miting din educație al ultimilor ani.