Criza semiconductorilor golește magazinele de electronice și electrocasnice. Produsele de ultimă generație se dau imediat și stocurile se refac greu pentru că producția nu ține pasul cu cererea.

Probleme au și producătorii autohtoni - pentru că unele componente pe care le folosesc au termene de livrare și de un an. Până și banalul interfon întâmpină greutăți în procesul de fabricare.

Într-o întreprindere din Iași, 150 de muncitori fabrică interfoane și dispozitive care controlează accesul în clădiri. Producția se va face însă cu dificultate, pentru că unele componente vin din import și cu un an întârziere.

Marian Berdan, președinte grup de firme: „Din 300 de componente care intră pe o placă electronică, dacă lipsește una nu poți să pornești procesul.”

Întârzierile sunt provocate de deficitul global de semiconductori, de blocajele din transport și de criza energetică.

În România, majoritatea firmelor care produc produse electronice și electrocasnice au probleme.

În halele unuia dintre cei mai mari producători de sisteme de încălzire din vestul țării, aparatele de sudură sunt în pericol să se oprească. Firma găseşte tot mai greu componentele pe care le pune în cazanele de încălzire a apei.

Adriana Țucu, administrator firmă: „Este o criză a componentelor. Mai ales la componentele care vin din import, rezistențe, termostate, cleme ceramice. Acum, trebuia să ne ajungă clema ceramică încă din 10 ianuarie, încă așteptăm.”

Prof dr. Cristian Popescu, prodecan UAIC: „O comandă pentru materii prime din China sau din altă parte a lumii, dar în special din China, are perioade de așteptare și de un an de zile, dacă nu chiar și mai mult.”

De departe, industria auto este cea mai afectată.

Bogdandi Gyula, team-leader logistic: „Criza componentelor electronice a afectat și industriile pe care noi le deservim, în special industria automotive.”

Producătorii de camere foto, cuptoare cu microunde, televizoare, stimulatoare cardiace și mașini de spălat rufe suferă și ei. Consolele de jocuri au fost, de asemenea, puternic lovite. Sosesc târziu în România și se vând imediat.

Florin Pușacșu, director magazin: „Noi am anticipat acest risc și ne-am făcut stocuri din timp. Din păcate, retailerii mai mici nu au această putere financiară și logistică pentru a-și menține stocurile și probabil le lipsesc produse de la raft.”

Criza semiconductorilor s-ar putea încheia abia anul viitor, estimează experții.