Criza globală a semiconductorilor începe să afecteze tot mai multe fabrici din România
Criza globală a semi-conductorilor începe să afecteze tot mai multe fabrici din România. Pe lângă cele de autoturisme, care au oprit mai multe zile producția, acum încep să sufere și cele unde se fac mașini de spălat, frigidere și prăjitoare de pâine.
Cei din industria IT caută cipuri pe piața locală. Soluția este inspirată de gigantul Apple care a început să producă propriile procesoare cu siliciu.
Ultimii afectați de penuria de semiconductori sunt producătorii de electrocasnice. Fabrica Miele din Brașov, unde se fac subansamble electronice pentru aceste aparate a fost forțată pe fondul crizei să își limiteze producția.
Florin Mureșan, manager: "Criza semiconductorilor ne-a lovit și nu putem produce la nivelul cererii de pe piață."
Ca să nu oprească producția, fabrica cumpără semiconductori când apar la furnizori cu prețuri de zece ori mai mari decât înainte de criză. Un semiconductor a ajuns să se vândă cu 1 euro față de 10 eurocenți acum un an.
Industria auto este însă cea mai afectată. Doar săptămână aceasta, Dacia și-a oprit producția două zile.
Viorel Ungureanu, lider sindicat Dacia: "Anticipăm că și în perioada următoare vom avea aceleași dificultăți cu privire la aprovizionarea cu componente electonice."
Cât stau acasă, angajații Dacia primesc 85 la sută din salariu.
Probleme similare sunt și la Ford. Se lucrează doar într-un singur schimb față de trei până acum.
Angajat Ford: "Nu mai e producție."
Angajat Ford: "Muncesc cei care pică pe tura întâi."
Ana Maria Timiș, purtător de cuvânt Ford: "Angajații afectați vor beneficia de o îndemnizație în cuantum de 78 la sută din salariu de bază."
Allview, unul dintre cei mai mari producători autohtoni de tehologie IT&C, a anunțat că încearcă să depindă cât mai puțin de piață internațională de semiconductori și caută să achiziționeze componente produse în țară. O strategie similară are și gigantul Apple. Acum câteva zile, compania a lansat o nou generație de calculatoare care folosesc cipuri proprii pe bază de silciu.
Specialiștii estimează că planeta se va confrunta cu o criză a semiconductorilor și anul viitor. Decalajul dintre comenzi și livrarea efectivă a acestora a crescut a nouă lună la rând, la 21 de săptămâni.