Copiii sunt mult mai expuși amenințărilor online în ultimul an. Concluziile îngrijorătoare ale unei fundații
În toată lumea, copiii au petrecut mai mult timp acasă în timpul pandemiei, din cauza carantinei şi a şcolilor închise.
Mulţi dintre ei şi-au petrecut timpul liber jucându-se pe computer sau pe console - un motiv de îngrijorare pentru părinţi.
Potrivit unui studiu britanic, aproape două treimi dintre părinţi se tem pentru siguranţa copiilor lor în mediul online.
Iar o treime dintre ei habar nu au cu cine vorbesc copiii lor în spaţiul virtual.
Isaac are nouă ani şi abia aşteaptă să-şi termine temele, ca să se poată juca pe internet. Anglia e în carantină, iar copilul duce lipsa prietenilor săi, şi încearcă să recupereze jucându-se alături de ei diverse jocuri online. De curând, însă, mama lui l-a găsit stând de vorbă cu un străin pe internet.
Jenny Ingram, mamă: „Faptul că cineva necunoscut, cu care nu a mai interacţionat niciodată, a reuşit să intre în grupul lui micuţ e îngrijorător, pentru că te întrebi cine mai poate avea acces acolo."
Pe de altă parte, copilul spune că ştie cu cine stă de vorbă în lumea virtuală a jocurilor.
Isaac Hyam a intrat în dialog cu un jurnalist.
- Toţi locuiesc în Anglia, le ştiu numele, le ştiu vârsta, cam asta e tot.
- Eşti sigur că au vârsta pe care spun că o au?
- Da, după voce aşa pare.
O fundaţie înfiinţată în Marea Britanie, în amintirea unui băiat care a fost ucis de cineva cunoscut online, spune că în ultima perioadă, a primit un număr record de telefoane de la părinţi îngrijoraţi că cei mici petrec tot mai mult timp pe internet.
Lorin LaFave, founder of Breck Foundation: „În ultimul an, tendința de a petrece tot mai mult timp online a afectat copiii exponențial, deoarece aceștia sunt online chiar mai mult decât erau înainte. Și oamenii care lucrează de acasă, oameni periculoşi, sunt de asemenea disponibili online mai mult decât au fost vreodată. Deci, este o furtună perfectă."
Potrivit unui studiu britanic, 70% dintre cei peste 1.500 de părinţi intervievaţi vor ca industria jocurilor video să ia mai multe măsuri pentru siguranţa copiilor. Unele dintre ele sunt deja implementate, răspund cei din industrie.
Andy Robertson, video game journalist: „Consolele pot fi configurate, nu e o situaţie de totul sau nimic. Ai de ales, de exemplu dacă să se joace cu oricine. Copiii mai mari şi adolescenţii pot opta pentru asta. Dar poţi alege să te joci doar cu persoane cu care ai schimbat un "cod de prietenie". Şi pentru asta ar trebui să-i cunoşti în realitate. Sau poţi alege, pentru copiii mici, să introduci o parolă şi să se joace decuplat de la internet."
Până una-alta, mama lui Isaac face tot posibilul să limiteze cât mai mult timpul petrecut de acesta în online şi să îi ofere, în acelaşi timp, ocazia să socializeze cu alţi copii în siguranţă.