Componentele de iPhone 12 costă mai puţin de jumătate din preţul de vânzare
Noile iPhone-uri au la bază componente care valorează sub 50% din preţurile acestora, arată un calcul simplu care vorbeşte despre marja de profit a Apple.
Inginerii serviciului japonez de reparaţii şi asamblări, Fomalhaut Techno Solutions, au luat fiecare piesă de pe iPhone 12 şi iPhone 12 Pro în parte, au căutat preţul de vânzare al acestora şi au calculat cât costă, în total, componentele noilor smartphone-uri Apple, conform News.ro.
Componentele lui iPhone 12 costă 373 de dolari, în condiţiile în care preţurile acestuia încep de la 800 de dolari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În cazul versiunii Pro, care se comercializează la preţuri ce încep de la 1.000 de dolari, preţul însumat al componentelor este de 406 dolari.
Diferenţele mari între costul componentelor şi preţul cu care Apple îşi vinde telefoanele, vorbesc de la sine de marja mare de profit pe care o practică gigantul american.
La fel de adevărat este că nu toată diferenţa dintre preţul de vânzare şi costul componentelor reprezintă marja de profit. Există numeroase alte cheltuieli pe care Apple le face înainte ca iPhone-urile să ajungă pe piaţă, de la R&D, la distribuţie.
Cele mai scumpe componente de pe noile iPhone-uri sunt modem-urile Qualcomm X55 5G, care costă 90 de dolari bucata, şi ecranele OLED cumpărate de la Samsung cu 70 de dolari bucata.
Chipset-ul A14 Bionic costă 40 de dolari, o unitate de memorie RAM costă 12,8 dolari, memoria flash costă 19,2 dolari, iar preţurile camerelor Sony de pe noile iPhone-uri variază între 7,4 şi 7,9 dolari bucata.
Interesant este că, deşi cea mai mare parte a procesului asamblare are loc în China, cele mai multe componente de iPhone 12 vin din Coreea de Sud, Statele Unite şi Europa.