Cercetătorii au creat un circuit atașabil, care arată ca un tatuaj. Cum ar putea fi folosit în lupta cu coronavirusul
Cercetătorii au creat un circuit atașabil, care ar putea fi imprimat pe corp pentru a monitoriza temperatura corpului, nivelul de oxigen din sânge și alte semne vitale.
Eforturile anterioare de a dezvolta circuite care să poată fi atașate au necesitat temperaturi de aproape 300 de grade Celsius, făcându-le impracticabile pentru corpul uman, transmite newatlas.com.
Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au depășit problema căldurii prin adăugarea unui strat format din pastă de alcool polivinilic, similar cu ceea ce se folosește în măștile de față și carbonatul de calciu care se găsesc în cojile de ouă.
Când diagnosticul este aflat, senzorii, sub forma unui tatuaj, pot fi îndepărtați cu apă caldă.
Pot să înregistreze temperatura, fluxul sanguin, bătăile inimii și rata respirației unui pacient.
„Ar putea fi reciclat, deoarece îndepărtarea nu deteriorează dispozitivul. Și, important, nici îndepărtarea nu afectează pielea”, spune autorul principal Larry Cheng de la Penn State's Materials Research Institute.
Cheng spune că acest lucru este important pentru pacienții cu piele sensibilă, la vârstnici și bebeluși.
„Dispozitivul poate fi util fără a fi o povară suplimentară pentru persoana care îl folosește sau pentru mediu”, a adăugat el.
Conform unui comunicat, designul ar fi o îmbunătățire față de dispozitivele portabile existente, care necesită „baterii greoaie și perioade de nefuncționare din cauza reîncărcării”.
Echipa, a cărei cercetare a fost publicată în revista ACS Applied Materials & Interfaces, speră să adapteze circuitele pentru a monitoriza simptomele noului coronavirus.
În cele din urmă, astfel de biosenzori ar putea fi implantați în interiorul corpului, mai adaugă un expert.