Cum au fost păcălite zeci de persoane să cumpere telefoane false de pe un site de anunţuri
Fiţi foarte atenţi de unde cumpăraţi telefoane mobile şi alte dispozitive electronice, mai ales dacă oferta sună surprinzator de bine.
Zeci de persoane au fost înşelate după ce au cumpărat telefoane false de pe un site de anunţuri. Clienţii plăteau până-n şase mii de lei pe un dispozitv, dar în realitate primeau o replică a telefonului original.
Suspecţii, 20 la număr, ar fi înşelat încă din 2018 cel puţin 70 de persoane, cărora le-ar fi vândut printr-un site de anunţuri online telefoane contrafăcute cu sistem de operarare Android şi IOS care valorau între 3.000 şi 6.000 de lei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cum au fost păcăliți oamenii
Potrivit anchetatorilor, suspecţii îi îndemnau pe păgubiţi să se întâlnească în zone retrase. Pentru a le câştiga încrederea, le ofereau nişte facturi falsificate ce păreau a fi emise de magazine veritabile, apoi le înmânau replica unui telefon, într-o cutie sigilată, care, de asemenea, părea a fi originală.
Când ajungeau acasă şi deschideau telefoanele, oamenii îşi dădeau seama că au fost păcăliţi. Meniul fie era în limba chineză, fie nu semăna deloc cu cel al telefonului original. Oamenii au făcut plângeri la poliţie, iar 19 persoane au fost aduse la audieri.
Crina Eșanu, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei: "Prejudiciul total estimat, este de 250.000 de lei, iar în urma probatoriului administrat, nouă persoane au fost reţinute pentru 24 de ore."
Fiţi foarte atenţi atunci când cumpăraţi orice dispozitiv de pe site-urile de anunţuri online, pentru că nu toţi vânzătorii reprezintă firme veritabile. Alegeți o firmă care are recenzii multe și un rating bun. Indicat ar fi să desfaceţi cutia pe loc când o primiți, iar în cazul telefoanelor să verificaţi în special codul IMEI, dar şi materialul din care este confecţionat aparatul.
Sorin Tudor, coordonatorul unui service de telefoane mobile: "Butonul pentru silent. Avem în partea dreaptă produsul original care prezintă un roşu aprins, lucru care lipseşte la produsul contrafăcut. Camera de jos este complet diferită ca şi culoare şi dimensiune faţă de produsul original. În al doilea rând, avem diferenţele de nuanţă, în ceea ce priveşte bliţul cu două nuanţe la produsul contrafăcut şi un alb clar la produsul original."
Escrocii sunt cercetaţi acum pentru că au pus în vânzare mai multe produse contrafăcute. Ei sunt acuzaţi și de înşelciune, fals şi uz de fals.