Atenție. Încercați să vă schimbați parolele la fiecare 6 luni și evitați să folosiți una comună
Încercați să vă schimbați parolele la fiecare șase luni și evitați să folosiți una comună pentru mai multe conturi. Sunt sfaturile specialiștilor în securitate cibernetică, care se confruntă cu un număr din ce in ce mai mare de atacuri ale hackerilor.
În medie, putem reține până la cinci parole, însă studiile de specialitate ne arată ca sunt ușor de ghicit.
Cu zeci de aplicații pe telefon, conturi pe diferite rețele de socializare , parolele par un chin pentru unii utilizatori. Din comoditate, mulți folosesc aceeași parolă la mai multe conturi sau au parole ușor de ghicit. Mai grav, spun specialiștii – cele mai multe nu sunt schimbate periodic.
Utilizator: ”Este mai ușor să le reții – stiu că nu este bine, dar din păcate nu le schimbăm foarte des.”
Utilizatoare: ”Chiar ieri am primit o notificare că cineva voia să se logheze pe Facebook și am schimbat toate parolele pe loc. Dar ultima dată le schimbasem în 2015 – deci rar.”
Specialiștii ne recomandă să ne schimbăm parolele la un interval de trei până la șase luni.
În cazul în care doriți să aflați dacă adresa de e-mail a fost compromisă, puteți să încercați, site-ul I have been pwned, care conține o bază de date cu miliarde de parole de autentificare.
Pentru siguranță, site-urile au introdus inclusiv autentificarea în mai mulți pași.
Alexandru Hernest, specialist în securitate: ”Ce s-a observat în ultima vreme este înlocuirea parolei tradiționale, printr-o așa numită combinație de fraze , de cuvinte lungi înșiruite - generate aleator. Un astfel de exemplu poate fi – casa mea cu etaj și gradină cu flori colorate – o astfel de parolă este foarte ușor de reținut de utilizator, dar foarte greu de ghicit de cineva care vrea să îmi spargă contul.”
Evitați să notați pe telefon sau pe foi parolele. Pe internet există mai multe aplicații pentru accesul în siguranță la diferite conturi.