Apple contra Samsung, lupta pe Inteligență Artificială. Noul iOS18 va avea funcții de AI, însă doar pe anumite iPhone-uri

Samsung, iPhone
Shutterstock

Peste doar câteva zile, Apple va prezenta iOS 18 și celelalte versiuni noi ale sistemului de operare, punând un accent deosebit pe funcțiile de inteligență artificială.

Este de așteptat ca Apple să utilizeze o combinație de procesare AI atât pe dispozitiv, cât și în cloud.

Însă utilizatorii ar putea avea nevoie de cele mai noi dispozitive și de cele mai bune tehnologii pentru a putea utiliza aceste noi caracteristici de Inteligență Artificială (AI), notează publicația 9to5Mac.

Aceste detalii nu au fost încă anunțate oficial de Apple, însă au fost dezvăluite de jurnalistul de specialitate Mark Gurman de la Bloomberg, ”de obicei unul dintre cei mai de încredere jurnaliști când vine vorba de prezicerea exactă a planurilor viitoare ale Apple și de dezvăluirile privind noutățile software și hardware”. - mai precizează 9to5Mac.

Mark Gurman scrie că multe dintre viitoarele funcții de inteligență artificială ”on-device” vor necesita cel mai recent vârf de gamă ale telefoanelor Apple, respectiv iPhone 15 Pro și Pro Max.

Citește și
ilikeit
iLikeIT. Apple va prezenta noi funcții de accesibilitate pentru persoanele cu deficiențe locomotorii
VIDEO. Mai multe turiste s-au luat la bătaie după o petrecere. Atenție, imagini care vă pot afecta emoțional!

Asta ar însemna că, pentru a utiliza fiecare nouă funcție iOS 18, clienții ar trebui să dețină cele mai recente iPhone-uri high-end "Pro" cu cip A17 Pro. Trebuie reamintit faptul că iPhone 15 și iPhone 15 Plus, mai ieftine, lansate toamna trecută, sunt echipate cu cipul A16, mai vechi.

Cerința minimă de A17 este probabil, în parte, rezultatul segmentării marketingului produselor, Apple crescând atractivitatea modelelor de vârf și, în parte, un rezultat al cerințelor tehnice.

A17 dispune de nuclee CPU și GPU semnificativ mai rapide, precum și de un nou motor neural cu 16 nuclee capabil să efectueze 35 de trilioane de operații pe secundă. De asemenea, memoria RAM integrată pe cip a crescut de la 6 GB la 8 GB.

Până la momentul în care iOS 18 va fi livrat publicului, probabil în septembrie, seria iPhone 15 Pro va fi veche de un an, iar Apple va fi dezvăluit gama de iPhone 16 din 2024 - care va suporta, fără îndoială, toate caracteristicile iOS 18 și poate chiar va avea capacități suplimentare exclusive AI.

Cerințele de sistem așteptate pentru Mac și iPad par a fi un pic mai cuprinzătoare, Gurman sugerând că limita ar putea fi cipul M1. Aceasta ar include Mac-urile Apple Silicon din 2020 și iPad Pro din 2021, sau plecând de la modelele ulterioare.

9 funcții cu Inteligență Artificială care ar putea fi lansate cu noul iOS 18

Potrivit TechRadar, care îl citează tot pe jurnalistul Bloomberg, în cel mai recent buletin informativ Power On, Gurman prezintă câteva dintre îmbunătățirile cu inteligență artificială despre care se zvonește că vor fi introduse în iOS 18 (și în macOS 15, în unele cazuri).

Iată ce ar putea fi lansat pe anumite telefoane iPhone:

1. Transcrierea notițelor vocale

Utilizarea inteligenței artificiale pentru a transforma memo-urile vocale în text este o practică obișnuită în zilele noastre - aplicația Google Pixel Recorder face acest lucru, de exemplu - și se pare că aceasta este una dintre caracteristicile care se îndreaptă spre iOS 18. Ar putea foarte bine să fie încorporată chiar în aplicația Voice Memos inclusă în iOS.

2. Retușarea fotografiilor

Asta este, de asemenea, o funcție cu care suntem deja familiarizați: a se vedea instrumentele de editare generativă AI disponibile pe seria Samsung Galaxy S24, de exemplu.

Opțiunile ar putea include mutarea sau ștergerea obiectelor, sau optimizarea culorilor (aplicația Photos a fost deja anunțată cu o actualizare).

3. O căutare mai bună

Potrivit lui Gurman, căutările în iOS 18 și macOS 15 vor deveni "mai rapide și mai fiabile" datorită AI. Așa cum s-a zvonit anterior, am putea vedea rezultate de căutare din mai multe aplicații și un suport îmbunătățit pentru interogările în limbaj natural atunci când cauți ceva.

4. Răspunsuri automate

Se pare că în curând vei putea genera răspunsuri inteligente cu AI în aplicațiile Apple Mail și Apple Messages, dacă vrei să predai sarcinile de redactare. Acestea vor fi, totuși, sugestii: vei putea în continuare să le revizuiești și să le editezi înainte de a le trimite.

5. Îmbunătățiri la Safari

Safari va primi o actualizare destul de importantă în acest an.

Gurman continuă scurgerile de informații anterioare și spune că Safari va primi o căutare web îmbunătățită cu ajutorul inteligenței artificiale - acest lucru ar trebui să însemne rezultate mai relevante, alături de posibilitatea de a obține rezumate rapide ale site-urilor web pe care le vizitați.

6. Un Siri mai natural

După cum s-a raportat anterior, va deveni mai ușor de vorbit cu Siri, care ar putea avea răspunsuri mai bune - mai mult ca o persoană și mai puțin ca un robot. Siri va oferi mai multe "interacțiuni cu un sunet mai natural, bazate pe modelele lingvistice mari ale Apple", potrivit articolului lui Gurman.

7. Emojii generate de inteligența artificială

O caracteristică legată de AI menționată în raportul lui Gurman despre care nu s-a mai auzit până acum este o funcție de emoji AI. Aparent, aceasta va aduce instantaneu emoji-uri personalizate, pe baza a ceea ce scrii - astfel încât nu vei mai fi niciodată blocat în căutarea unui emoji care să se potrivească cu mesajul tău.

8. Rezumate inteligente

Așteaptă-te ca rezumatele inteligente să fie peste tot în iOS 18: e-mailuri, pagini web, mesaje și multe altele. Dacă funcționează așa cum se pare că va funcționa, funcția ar trebui să vă economisească mult timp de lectură.

9. Personalizări ale ecranului de pornire

Acest lucru nu are legătură strict cu AI, dar, în continuarea celor spuse anterior, Gurman afirmă că scurtăturile aplicațiilor de pe ecranul de pornire din iOS 18 pot fi aranjate în orice mod doriți - nu doar într-o grilă - și că culorile lor pot fi schimbate pentru a se potrivi cu o anumită temă.

Probabil că vor mai fi și altele în afară de acestea, odată ce iOS 18 va vedea în sfârșit lumina zilei - o integrare mai strânsă între Calendar și Reminders, funcții matematice îmbunătățite în Notes, tranziții mai fluide ale melodiilor în Apple Music - dar caracteristicile enumerate mai sus sunt cele la care Gurman se referă în mod specific în noul său raport.

Apple AI și OpenAI ChatGPT

De asemenea, noile informații ale lui Gurman fac lumină și în ceea ce privește parteneriatul despre care se zvonește că ar fi fost încheiat de Apple cu OpenAI, dezvoltatorul ChatGPT și Dall-E.

Se pare că modelele de inteligență artificială proprii ale Apple - stocate atât pe iPhone, cât și în cloud - vor fi utilizate pentru a gestiona sarcinile de bază ale inteligenței artificiale enumerate mai sus, dar nu se vor extinde la alimentarea unui chatbot cu inteligență artificială cu drepturi depline.

Pentru aceasta, spune Gurman, Apple va colabora cu OpenAI pentru a le oferi utilizatorilor opțiunea ChatGPT pe iPhone. Nu este clar în ce fel va diferi acest lucru de simpla utilizare a aplicației ChatGPT pentru iOS, dar se presupune că va exista o integrare mai profundă cu software-ul iPhone.

Parteneriatul va fi anunțat la WWDC 2024 pe 10 iunie, spune Gurman, alături de toate aceste noi caracteristici pentru iOS și macOS.

Cu toate acestea, Apple nu dorește să se bazeze exclusiv pe OpenAI, potrivit lui Gurman - astfel încât discuțiile sunt încă în curs de desfășurare pentru a oferi și Google Gemini ca o opțiune de chatbot AI. Totuși, nu se va vorbi despre asta în cadrul evenimentului WWDC 2024 din iunie. De asemenea, ar putea fi adăugate și alte chatbots mai târziu.

Acest nou raport afirmă, de asemenea, că Apple va pune accentul pe confidențialitatea instrumentelor sale de AI - atât pe dispozitiv, cât și în cloud - în comparație cu cele oferite de companii precum Google și Meta.

În cele din urmă, Gurman menționează că funcțiile AI din iOS 18 ar putea veni cu o etichetă "preview" atașată, pentru a indica faptul că sunt încă în curs de dezvoltare.

Articol recomandat de sport.ro
”Cea mai sexy fotbalistă din lume” semnează! Unde va juca Alisha Lehmann
”Cea mai sexy fotbalistă din lume” semnează! Unde va juca Alisha Lehmann
Citește și...
Reduceri substanțiale la iPhone, chiar și de 318 dolari, în China. De ce a recurs Apple la această strategie
Reduceri substanțiale la iPhone, chiar și de 318 dolari, în China. De ce a recurs Apple la această strategie

Apple face reduceri substanțiale în China, pentru iPhone, ca să contracareze concurența tot mai mare din partea producătorilor locali precum Huawei. Discounturile ajung până la 318 dolari.

iLikeIT. Apple va prezenta noi funcții de accesibilitate pentru persoanele cu deficiențe locomotorii
iLikeIT. Apple va prezenta noi funcții de accesibilitate pentru persoanele cu deficiențe locomotorii

Vedem ce modificări importante aduc producătorii de telefoane mobile și tablete în următoarea perioadă. Marian Andrei are detalii.

Patru noi tablete de la Apple. Una are cel mai avansat procesor, care nu a ajuns nici pe Macbook-uri
Patru noi tablete de la Apple. Una are cel mai avansat procesor, care nu a ajuns nici pe Macbook-uri

Apple a anunțat în această săptămână patru noi tablete. Și nu e ca și cum cineva a cerut tablete mai puternice. iPad-urile existente erau deja la ani lumină de orice altceva de pe piață.

Apple şi-a cerut scuze după ce o reclamă la cel mai recent model iPad Pro a stârnit critici în rândul artiștilor
Apple şi-a cerut scuze după ce o reclamă la cel mai recent model iPad Pro a stârnit critici în rândul artiștilor

Gigantul american Apple s-a văzut silit să-și ceară scuze și să isi retragă reclama pentru noul iPad Pro, care a declanșat o cascadă de critici din partea artiștilor.

Apple a prezentat noile modele ale tabletelor din seriile iPad Air şi iPad Pro 2024: ecrane OLED, procesor M4, Pencil Pro
Apple a prezentat noile modele ale tabletelor din seriile iPad Air şi iPad Pro 2024: ecrane OLED, procesor M4, Pencil Pro

Apple a prezentat, după un an de pauză, noile modele ale tabletelor din seriile iPad Air şi iPad Pro. Noul iPad Air beneficiază de un nou design, inspirat de la iPad Pro.

Recomandări
Finanțele ne asigură că este legal să obțină datele personale, chiar și CNP prin e-factura dar „explorează” și alte variante
Finanțele ne asigură că este legal să obțină datele personale, chiar și CNP prin e-factura dar „explorează” și alte variante

„Protecția datelor cu caracter personal este o necesitate imperativã în era digitalã, în acest sens MF își reitereazã angajamentul ferm de a respecta toate standardele naționale și europene în domeniu”, au subliniat Finanțele, într-un comunicat de presă.

Fraților Tate le-a fost ridicată interdicția de a părăsi România. Vor continua acţiunile pentru a-şi reabilita numele
Fraților Tate le-a fost ridicată interdicția de a părăsi România. Vor continua acţiunile pentru a-şi reabilita numele

Tribunalul Bucureşti a ridicat, vineri, restricţia de circulaţie pentru fraţii Tate în interiorul Uniunii Europene, anunţul fiind făcut de echipa de comunicatori a celor doi.

Valea Oltului, rute ocolitoare recomandate oficial de către CNAIR. Harta cu traseele rutiere pentru șoferi
Valea Oltului, rute ocolitoare recomandate oficial de către CNAIR. Harta cu traseele rutiere pentru șoferi

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat mai multe rute ocolitoare ale Văii Oltului (DN7) pentru perioada în care circulaţia va fi închisă pentru defrişarea versantului.