Aplicația prin care poți afla, în funcție de simptome, care sunt problemele de sănătate. Cum funcționeză
Fiindcă drumul de la o idee la produsul final poate fi lung și anevoios, universitățile tehnice din țară și-au propus să îi ajute pe studenți.
Programul ”Innovation Labs” se desfășoară în 6 centre universitare din țară și își propune să creeze o legătură între tinerii cei mai creativi și potențialii investitori.
Astfel, speră organizatorii, numărul start-up-urilor românești de succes ar putea exploda în viitorul apropiat.
Pe listele de propuneri ale studenților se regăsesc tot felul de invenții. De la aplicații pentru design interior, până la... ferme de insecte! Acestea trăiesc într-un mediu special, unde se înmulțesc mai repede, după care ajung hrană pentru găini sau pești, de exemplu.
Băiat: „Insectele pot mânca aproape orice este organic. Iar proteina dacă este dată la animelele noastre domestice, automat și ele vor fi bogate în proteine.”
Cu ajutorul unei alte aplicații, oamenii pot afla, în funcție de simptome, care sunt problemele de sănătate pe care ar putea să le aibă și cât de urgentă este vizita la medic.
Băiat: „Ideea a venit din discuții, am discutat și cu studenții de la medicină, iar ulterior, cu diferiți doctori care au spus toți că ar avea nevoie de un astfel de sistem.”
Nici combaterea abandonului școlar nu a fost neglijată.
Fată: „Pe site-ul nostru pot să-și aleagă specializarea potrivită și să nu fie printre cei care renunță în primul an de studio.”
Fată: „Eu știu proiectul de câțiva ani și abia acum am avut curaj să particip. Sper să putem face o afacere de succes din această idee.”
Celor care suferă de Alzheimmer sau demență le vine în ajutor o altă aplicație. Aceasta este capabilă să îi ajute să își amintească, de exemplu, cine sunt oamenii din jurul lor.
Flavia Husar, cofondator Innovation Officer: „Încercăm să susținem ideile bune care vin de la medici sau studenți la medicină cu sprijinul nostru pe partea tehnică.”
Mălin Ștefănescu este mentor în cadrul programului și spune că, în ultimii ani, zeci de start-upuri au prins viață cu ajutorul Innovation Labs.
Mălin Ștefănescu: „Este un proces de învățare. Este posibil ca unii să renunțe la antreprenoriat. Alții poate nu o să aibă succes, dar au șansa să învețe pe parcurs.”
Pogramul prin care tinerii își pot prezenta ideile în fața jurului a fost creat în colaborare cu marile universități din România și se desfășoară simultan în București, Brașov, Iași, Cluj-Napoca, Sibiu și Timișoara.
Cele mai bune echipe vor învăța de la experți, în următoarele 3 luni, cum să-și pună ideile în aplicare și să găsească finanțare. După care se vor întâlni și cu potențialii investitori.