Aplicația cu care trei elevi din Timișoara vor reprezenta România în finala unui concurs internaţional de IT

Ultima actualizare: 07-10-2021 09:39

Trei elevi din Timișoara vor reprezenta România în finala unui concurs internaţional de IT. Tinerii au creat o aplicație care semnalează site-urile unde apar informaţii false și speră să câștige premiul cel mare.

Concursul, lansat în 2013 cu sprijinul Comisiei Europene, a atras în fiecare an mai mulți participanți. În 2019 de exemplu, au fost implicați peste 4 milioane de adolescenți, iar media de vârstă a fost 11 ani.

Șase țări din Uniunea Europeană, printre care și România, s-au înscris la concursul EU Code Week - un concurs dedicat tinerilor pasionaţi de tehnologie.

Anul acesta, ţara noastră va fi reprezentată de trei elevi de clasa a XI-a, din Timișoara, desemnaţi în urma unui concurs la care au participat 78 de tineri din toată ţara. Pentru premiul european, concurenţii au realizat o aplicaţie pentru combaterea ştirilor false.

Elev: "În momentul în care ești în articol și dai click pe el, se deschide interfața noastră, care îți dă scorul de cât de încredere este site-ul pe care te afli, îți interpretează scorul ca fiind o minciună, un adevăr sau așa și așa, pe la mijloc și îți sugerează o altă listă de site-uri de pe care te poți documenta despre același subiect".

Pentru combaterea știrilor false sunt luate în calcul inclusiv review-urile celor care accesează site-urile.

Vlad Pintea, elev: "Dacă mulți utilzatori spun că acest site este bun, este o șansă mai mare ca știrea citită să fie un adevăr".

Promovarea aplicației reprezintă o parte importantă a proiectului.

Ioana Satmari, elevă: ”Va fi într-un magazin de aplicații și cum este disponibilă pentru foarte multe sisteme de operare, va fi pe mai multe tipuri de magazine".

Finala se va desfășura online din cauza pandemiei.

Renata Boar, profesor coordonator: "Concursul este organizat de Uniunea Europeană, pentru a scoate în evidență creativitatea și inteligența elevilor. Trebuie să trimită extensia la browser într-un video de prezentare de 3 minute”.

Ultima etapă a concursului va avea loc pe 14 octombrie, iar câştigătorii vor primi un premiu în bani.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO