Anunț inedit. Motivul pentru care NASA vrea să achiziționeze sol de pe Lună
Agenţia spaţială americană a lansat joi o cerere de ofertă inedită - NASA intenţionează să achiziţioneze eşantioane de sol selenar de la companii care le colectează şi le transportă pe Pământ, relatează agenţia AFP.
''NASA caută să cumpere sol selenar de la furnizori comerciali!'', a scris pe Twitter administratorul agenţiei spaţiale americane, Jim Bridenstine.
Statele Unite intenţionează să deţină titlul de lider în exploatarea resurselor, în special miniere, din solul sau subsolul asteroizilor şi al Lunii, o politică încurajată cu precădere printr-un decret al preşedintelui Donald Trump din aprilie trecut, în pofida unei absenţe a consensului internaţional şi a jurisprudenţei asupra celei mai bune modalităţi de gestionare şi partajare a resurselor extraterestre, tratatele importante privind spaţiul fiind vagi în această privinţă, notează AFP.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Companiile sunt chemate să-şi prezinte propunerile pentru colectarea unui ''mic'' eşantion de sol selenar sau regolit, nisip sau praf ce acoperă suprafaţa satelitului natural al Pământului, indiferent de regiunea Lunii din care se efectuează prelevarea, transmite Agerpres.
Ulterior, va avea loc un transfer de proprietate pentru NASA, care va deveni ''singurul'' proprietar. 80% din suma stipulată în contract urmează să fie achitată la livrarea eşantioanelor.
Este un nou model economic preferat din ce în ce mai mult de agenţia spaţială, care nu îşi mai asumă astfel toate costurile de dezvoltare şi de operare a unei misiuni, ci atribuie contracte de servicii companiilor spaţiale private, aşa cum a făcut-o cu succes cu SpaceX, care transportă în prezent marfă şi astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).